O njemu priča fudbalska Evropa: Poljski bombarder sa brojkama kao Ševčenko

Poljski fudbaler sinoć je postigao šesti gol na pet mečeva prvenstva, prvi je strijelac lige, ali i prvi fudbaler u ligama petice, koji je došao do dvocifrenog golgeterskog učinka
211 pregleda 1 komentar(a)
pjantek, Foto: Futbol.pl
pjantek, Foto: Futbol.pl
Ažurirano: 27.09.2018. 10:12h

Piše se Piatek, čita se Pjontek, odnosno petak na poljskom, a za navijače Đenove i za italijansku fudbalsku javnost on je jednostavno – Pistolero.

Krištof Pjontek je hit Serije A, igrač koji je obilježio početak sezone, ne samo u Italiji, već i u cijeloj Evropi.

Poljski fudbaler sinoć je postigao šesti gol na pet mečeva prvenstva, prvi je strijelac lige, ali i prvi fudbaler u ligama petice, koji je došao do dvocifrenog golgeterskog učinka.

On je u Kupu Italije, protiv Lećeva, upisao četiri pogotka. Dakle, deset golova na šest mečeva.

Takav start sezone u Seriji A nije imao ni Brazilac – Fenomen – Ronaldo, koji u sezoni 1997/98 upiso pet golova na isto toliko mečeva.

Posljednji fudbaler koji je prije Pjonteka imao takav skor bio je Andrej Ševčenko prije 19 godina.

Mladi, 23-godišnji Poljak dobro se zagrijao u predsezoni, na šest kontrolnih mečeva upisao je čak 12 golova.

Ipak, malo ko je tada obratio pažnju na prilično anonimnog fudbalera, koga je Đenova dovela iz Krakovije za četiri miliona eura...

Navijači Đenove ga porede sa Dijegom Militom, neke podsjeća na čuvenog i nebičnog češkog napadača Tomaša Skuhravija, više zbog golgeterskog učinka, nego zbog stila igre, a legenda poljskog fudbala i Juventusa Zbignjev Bonjek italijanskim medijima dijeli lekcije o tome kako se njegovo prezime pravilno izgovara.

Pjontek je klasični napadač, brz “na okidaču”, strijelac, šutira objema nogama, odličan je u skoku, hrabar u duelima...

Do dolaska u Đenovu i ovakvog starta sezone, nije bio u prvom planu za seniorski nacionalni tim, iako je odigrao 15 mečeva za mladu selekciju, a u prošloj sezoni poljskog šampionata upisao 21 pogodak.

Nedavno je upisao debi za Poljsku, u prijateljskom meču protiv Irske, pored Arkadijuša Milika, a u odsustvu Roberta Levandovskog.

Navijači Đenove uživaju, a Enriko Preciozi, predsjednik Đenove, slavi možda i najbolji posao za 15 godina od kada je na čelu kluba.

Napadač koji je kupljen za četiri miliona, sada vrijedi bar četiri puta više...

Bonus video: