Masimilijano Alegri - od klovna do mistera

Za „Vijesti” iz Torina priča Masimo Franki, novinar „Tutosporta”, lista privrženog Juventusu
84 pregleda 9 komentar(a)
Alegri, Foto: Reuters
Alegri, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 12:10h

Juventus slavi plasman u prvo finale Lige šampiona nakon 12 godina, a italijanski fudbal definitivan povratak u evropski vrh.

U Berlinu, 6. juna, umjesto već viđenog Reala, na megdan Barseloni izaći će - „Vekja sinjora”, popularna „stara dama”.

Fudbalsko ludilo vlada u Torinu, a za „Vijesti” ga prenosi novinar „Tutosporta” Masimo Franki, lista privrženog Juventusu.

"Mnogo, mnogo kopija „Tutosporta” prodato je jutro nakon velikog uspjeha Juventusa. U doba interneta, u doba tableta i smartfona, mnogi su se ovih dana vratili štampanom izdanju novina, što je sve nekako podsjetilo na stara dobra vremena. Juventusa, ali i italijanskog fudbala uopšte", kaže Franki, ističući da je ovo specifična godina za torinski fudbal.

"Juventus je četvrtu sezonu zaredom osvojio Skudeto. Plasirao se u finale Kupa, ima šansu da osvoji duplu krunu, a onda odjednom - finale Lige šampiona, prvi put nakon 12 godina! Ovo je takođe sezona u kojoj je Torino prvi put poslije 12 godina savladao Juventus u gradskom derbiju, takođe godina u kojoj je Torino nakon duže vremena igrao evropsko takmičenje (Liga Evrope). A Torino u gradu ima navijača makar koliko i Juventus", priča Franki.

Povratak na “staru damu”, ovo su ipak njeni dani...

"Cijela ova šampionska priča počela je jednog vrelog julskog dana. Igrači Juventusa odradili su tek dva treninga na pripremama, a Antonio Konte je saopštio da odlazi. Tvorac ovog tima, čovjek koji je osvojio tri titule, kojeg su prozvali „italijanski Murinjo”, naprasno je odlučio da ode, što je bio šok", prisjeća se iskusni Franki, svjedok mnogih velikih generacija Juventusa, od Platinijeve, Bađove, Zidanove, Del Pjerove...

Došao je Masimilijano Alegri , već dovoljno omražen od stane navijača Juventusa samo zbog toga što je vodio Milan.

Njegov početak bio je sve samo ne uspješan.

"Mislim da je bila prva sedmica avgusta prošle godine. Juventus je u svom kampu, u Vinovu, igrao prijateljsku utakmicu protiv ultraamaterskog tima zvanog Lućento. U redu, nisu bili tu igrači koji su igrali Svjetsko prvenstvo, nije bilo Bufona, Pirla, Pogbe, Kjelinija... ali je tu bio Teves, bio je i Ljorente, bio je Ogbona, sasvim respektabilan tim, posebno kada su protivnički igrači klasični amateri", kaže Franki.

I, šta se dogodilo?

"Lućento je pobijedio 3:2! To je ovdje odjeknulo kao prvorazredni skandal, jasno, na udaru je bio Alegri, kojem su navijači pisali i skandirali pogrdne poruke, govorili mu da se vrati u Milan".

Devet mjeseci kasnije, taj isti Alegri odveo je Juventus u finale Lige šampiona.

"Kada je dolazio, Alegri je u Juventusu prihvaćen kao „srednja žalost”", ne kao vrhunski, već samo kao solidan stručnjak. Nakon Kontea, očekivalo se da će Juventus preuzeti Manćini, ali on je tražio puno para. Alegri je bio jeftiniji i sportski direktor Marota je realativno brzo izabrao njega.

Baš zbog Alegrija, Juventus je ponovo velikan evropskog fudbala, tvrdi Franki.

"Da se ne zavaravamo, Juventus ima opak tim - sa dvije zvijezde svjetskog fudbala, Pogbom i Tevesom, sa iskusnom italijanskom odbranom, sa „fudbalskim Mocartom” Pirlom, odličnim Vidalom, sve boljim Moratom, Lihštajnerom i ostalima... Ipak, i pored svega, malo je ko očekivao tako brz povratak u evropski vrh, malo je ko očekivao baš finale Lige šampiona.

Devet mjeseci nakon „legendarnog” poraza od Lućenta, Alegri je heroj navijača Juventusa.

"Toliko ga slave da Kontea niko više ni ne spominje", nastavlja Franki.

"U redu, Konte uživa respekt, kao što ga uživa Trapatoni, kao što ga uživaju Lipi ili Kapelo, ali makar u ovom momentu, svi su zaboravili na njega. Alegri je postepeno mijenjao mentalitet ovog tima i dao mu dimenziju više. Ovo je sada evropski Juventus, jer je Konteov prošle godine eliminisan u grupi Lige šampiona jer je izgubio od Galatasaraja, potom je ispao od Benfike u polufinalu Lige Evrope", zaključuje Franki.

Šta god da se desi u Berlinu, a Barselona je veliki favorit, „stara dama” pod Alegrijem ponovo uživa evropski ugled koji je nekada imala!

Bonus video: