Grof Božović - šesta žrtva "gazdarice Olge" u posljednjih pet godina

"Iako je Lokomotiva u posljednje vrijeme igrala slabo, Božoviću je trebalo dati šansu da u finalu Kupa za deset dana dovrši posao", piše moskovski "Sport-Ekspres"
84 pregleda 7 komentar(a)
Miodrag Božović Grof, Foto: Arhiva “Vijesti”
Miodrag Božović Grof, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 12.05.2015. 14:49h

Miodrag Božović Grof podnio je juče ostavku na mjesto trenera moskovske Lokomotive, nakon serije od pet poraza u posljednjih šest mečeva, što je očigledno bilo previše za tim koji treba da se bori za visok plasman - za trofeje i izlazak na evropsku scenu.

"Železnodorožniki" su klub u kojem se ništa ne prašta, traži se sve i odmah, bitan je samo rezultat, a broje se isključivo pobjede. Božoviću je tako preko noći zaboravljeno da je misiju na klupi Lokomotive počeo sa deset vezanih utakmica bez poraza, da na sedam mečeva zaredom nije primio gol, da je uveo ekipu u finale Kupa... Sve je to davno arhivirano, presudila mu je prva loša serija i prvi pad forme otkada je na kormilu. A došao je oktobra prošle godine.

Bez obzira na "tehniku" rastanka - obično je to sporazumni raskid, otkaz ili u Božovićevom slučaju ostavka - ruski mediji nemaju dilemu: crnogorski trener još jedna je žrtva neumoljive politike Olge Smorodskaje, predsjednice Lokomotive i "čelične lejdi" ruskog fudbala.

Smorodskaja, poznata po tome da mijenja trenere kao čarape, već je potrošlila šest stručnjaka otkada joj je moćni Savjet ruskih željeznica, avgusta 2010. godine, povjerio upravljenje fudbalskim klubom. U Lokomotivi, pod Olgom, treneri u prosjeku traju manje od godinu, što recimo nije ništa u poređenju sa FK Budućnost iz Podgorice, ali je svako previše za klub takve reputacije.

Prva žrtva "gazdarice Olge" bio je Jurij Semin, koji je samo tri mjeseca sarađivao sa tada novom predsjednicom - dobio je otkaz u novembru 2010.

Smorodskaja je umjesto njega postavila Jurija Krasnožana, ali ga je smijenila već u junu 2011, nakon samo sedam mjeseci.

Ni Portugalac Žoze Kuseiro se nije zadržao puno - 10 mjeseci, da bi Hrvat Slaven Bilić potom postao prvi trener u Olginoj eri koji je izdržao više od godinu. I on je, međutim, smijenjen u junu 2013.

Potom je stigao Bjelorus Leonid Kučuk, koji je u prvoj sezoni umalo osvojio titulu (koštao ga je poraz od Grofovog Rostova), ali je odmah smijenjen čim je početkom nove sezone stigla serije loših rezultata... Umjesto njega, došao je Božović, koji je izdržao manje od osam mjeseci.

Ruski mediji u današnjim komentarima uglavnom ne osporavaju razlaz Lokomotive i Božovića - jer su, i po njima, "železnodorožniki" u posljednje vrijeme igrali nedopustivo slabo - ali se zato bave tajmingom Božovićevog odlaska.

I složni su da je crnogorskom treneru trebalo ostaviti šansu da za 10 dana, u finalu Kupa, završi posao koji je započeo.

"Ostavka Božovića nije iznenađenje, prije ili kasnije to je moralo da se dogodi, jer je Lokomotiva igrala slabo. Iznenađenje je, međutim, rastanak sa trenerom samo deset dana prije finala Kupa, utakmice u kojoj su Lokosi mogli da se isprave za sve propuste i ispune cilj za ovu sezonu", piše moskovski "Sport Ekspres".

"Jasno je da je svrha razlaza sa trenerom - prodrmati ekipu pred odlučujuću utakmicu. Upravo je poraz od CSKA pokazao da Božovićeva Lokomotiva igra slabo. Ali, problem je u tome što ne postoji garancija da će novi trener, za samo nekoliko dana upoznati ekipu i spremiti je da bude na vrhuncu u odlučujućoj utakmici. Božović je makar znao mogućnosti ovih igrača i imao je iskustvo igranja u finalu Kupa. Dati mu priliku da se bori za pehar u svakom slučaju je manje rizično od lutrije sa novim trenerom", konstatuje moskovski list.

Lokomotiva, u svakom slučaju, traži novog trenera.

Kakva je Božovićeva budućnost - šta mu je sada opredjeljenje, da li da nastavi posao negdje drugo u Rusiji (tamo je još od 2008) ili će možda pokušati da se oproba negdje drugo - znaće se vjerovatno tek nakon ljetnjeg odmora.

Bonus video: