Poseban meč za Gvardiolu

Pep se vraća na mjesto uspjeha, ali pod pritiskom da bi eliminacija mogla da znači i kraj njegove misije u Bavarskoj
1 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Beta/AP
Pep Gvardiola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.05.2015. 10:14h

Pep Gvardiola je 2008. počeo da stvara novu veliku Barselonu, u Kataloniji je kao igrač i trener osvojio sve što je moglo da se osvoji, ali igra sudbine je takva da mu sada baš od okršaja protiv “blaugrane” zavisi budućnost u Bajernu.

Iako iz Bavarske stižu svi mogući demanti na informacije da se Gvardioli drma klupa, fudbalskom svijetu je jasno kao dan da španski trener teško može da nastavi u Minhenu ako i drugu godinu zaredom stane u polufinalu Lige šampiona.

Opravdanje za to bi teško mogao da pronađe i u tome što mu je rival prošle godine bio Real, a sada Barselona. Jer, Bajern je Bajern, u organizacionom smislu vjerovatno najveća fudbalska mašinerija na planeti.

A na putu do finala ovog takmičenja Gvardiola mora da nadmudri velikog prijatelja Luisa Enrikea, koji je ove sezone pokazao da mu sasvim odgovara “domaća klima”, pa je poslije neuspješne epizode u Romi (nakon toga je dobro radio u Selti) i njemu porastao rejting.

MSN donosi klasu, Levandovski želi da bude junak

Gvardiola i Enrike suprotstaviće se jedan drugom prvi put u trenerskoj karijeri, ali jasno je da Barselona i Bajern ne mogu da prirede neko ekstra iznenađenje u igri. Čini se da ovog trenutka klasu više ima Barsa, sa svim svojim napadačkim talentom i sa mnogo manje problema unutar tima.

Lionel Mesi, Luis Suares i Nejmar su zvanično najbolji trio na planeti, a Bajernov napad je okrnjen - nema Arjena Robena i Franka Riberija, a Robert Levandovski će poput junaka iz filmova na teren “Nou Kampa” izaći sa maskom preko lica. Odranije nema ni Davida Alabe.

"Drago mi je što ću imati priliku da ponovo vidim Pepa, a vjerujem da je igračima mnogo bitnija utakmica od susreta sa bivšim trenerom. Jer, uvijek postoji dovoljno vremena nakon utakmice da nekom kažete “zdravo”, rekao je Enrike.

Iz ove izjave trenera Barse vidi se da emocija može da bude samo pred i po završetku meča. Na terenu će sve da pršti.

Ovo je drugačiji Bajern

Enrike je potom pričao o promjenama koje je Gvardiola donio Bajernu.

"Bajern je drugačiji tim sa Gvardiolom, gaji drugačiji stil. Evidentno je da je Pep unio dosta toga dobrog i da je Bajern veliki protivnik. Ali, ovo nije borba protiv njega, već polufinale Lige šampiona i mi želimo u finale. Bavarci su velikan i moram da kažem da mi je žao što samo jedan tim od ova dva može u finale", ističe Enrike.

Bajernove povrede nisu toliki problem, smatra Enrike.

"Bajern je dovoljno ozbiljan tim da bi ga omele povrede. Njihovi problemi nisu nerješivi i neće nas uspavati".

Posljednji trening pred Barse pred meč nije odradio Žeremi Matje, ali to je izostanak koji Enrike svakako može da preboli.

Gvardiola: Ne želim da pričam o povredama

Gvardiola se vratio u Barselonu i održao pres konferenciju posjećenu kao da je i dalje trener “blaugrane”. Pored emotivnog govora o tome kako mu je drago što je ponovo došao kući odmah je presjekao priču po povredama Robena, Riberija...

"Volio bih da smo kompletni, ali nismo. I ne bih da pričam o povredama ni sada, niti poslije utakmice. Ako nas Barsa eliminiše nećete od mene čudi da se to dogodilo zato što nismo u najjačem sastavu", rekao je Gvardiola.

Uslijedili je i pitanje kako zaustaviti Mesija.

"Kada je u najboljoj formi, to je nemoguće. To sam rekao i ranije. A u posljednjih nekoliko mjeseci je nezaustavljiv. Pokušaćemo, naravno, da umanjimo njegov doprinos, tražiti način da bude što manje u kontaktu s loptom. Ali, znamo da to i ne zavisi samo od nas", dodao je Gvardiola.

Bonus video: