Partizan prodajom igrača spašava klub

1 komentar(a)
Petar Grbić, Partizan - Zvezda, Foto: Betaphoto
Petar Grbić, Partizan - Zvezda, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 05.05.2015. 15:57h

Član Upravnog odbora fudbalskog kluba Partizan Ivan Maričić rekao je danas da je "realan dug" kluba 12 miliona eura i da je prodaja igrača i povratak navijača na tribine jedini način za opstanak.

"Fudbalski klub Partizan je u prethodne četiri godine finansijski poslovao neuspješno. Ukupni gubitak kluba od 2011. godine je 598 miliona dinara, a samo u 2014. je bio oko 400 miliona dinara", rekao je član Upravnog odbora zadužen za finansije, Ivan Maričić.

On je danas na stadionu Partizana predstavio finansijsko poslovanje crno-bijelih 2014. godine i rekao da je ukupan dug kluba 14,9 miliona eura, a potraživanja su 6,8 miliona, od čega je realno može da naplati 2,8 miliona.

"Od svih prihoda u 2014. godini, a ukupno su iznosili 9,7 miliona eura, najviše je došlo od prodaje igrača i od Evropske fudbalske unije (UEFA). Imali smo ugovor sa Saragosom (prodaja Ivana Obradovića), ali ne možemo da naplatimo posljednju ratu, jer je Saragosa otišla u stečaj. Ili, imali smo sponzorstvo Galenike, ali ni to ne možemo da naplatimo, jer je Galenika u sličnim problemima", rekao je Maričić.

Maričić je kazao da Partizan može da se samo oporavi prodajom igrača i uštedom.

"Najveći prihodi su od prodaje igrača, ali i stalna proizvodnja profesionalaca u Zemunelu. Mi smo za ovih nekoliko mjeseci pokušavali i uspjeli da smanjimo troškove gdje god smo mogli. Ali, Partizan je veliki sistem, samo na održavanje stadiona godišnje ode 22 miliona dinara, na plate igrača je u 2014. godini potrošeno 366 miliona dinara. Da biste igrali takmičenja, pogotovo u Evropi, neophodno je napraviti velike finansijske napore. Došli smo do crvene linije. Možemo mi da smanjimo i plate igrača, ali onda dovodite u pitanje rezultate, učešće u takmičenjima na kvalitetan način, gubite tržišnu utakmicu, jer će igrač otići za veći novac u drugi klub", zaključio je Maričić.

Bonus video: