Murinjo poslije pet godina vratio titulu na "Stamford"

Ovo je "plavcima" peti naslov u Engleskoj, četvrti u Premijer ligi, a treći u eri Portugalca iz drugog mandata
64 pregleda 0 komentar(a)
Čelzi, Foto: Beta/AP
Čelzi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2015. 17:06h

Mjesecima unazad je bilo jasno da Čelzi nema konkurenta u Premijer ligi, da je titula praktično sigurna, a Žoze Murinjo je iskoristio prvu šansu da stavi tačku na sezonu.

"Plavci" su kod kuće savladali Kristal Palas sa 1:0 i matematički tri kola prije kraja osigurali pehar. Ovo je Čelziju peta titula prvaka Engleske, četvrta u Premijer ligi, a treća u eri Murinja iz drugog mandata na "Stamford bridžu".

I kako to obično biva, Čelziju je ruke na trofej stavio najbolji igrač u sezoni - jedini gol u malom londonskom derbiju postigao je Eden Azar, zvanično prva zvijezda ostrvskog fudbala.

Belgijanac je u finišu prvog poluvremena šutirao penal koji mu je odbranio Hulijan Speroni, ali je potom odbijenu loptu glavom proslijedio u mrežu.

Čelzi je osvojio 83 boda u 35 kola, ima samo dva poraza u sezoni, primio je svega 27 golova...

"Veoma sam srećan i ponosan na tim. I umoran sam, moram da priznam, treba mi odmor. Sada možemo da se opustimo i uživamo, jer nije mala stvar tri kola prije kraja obezbijediti titulu. Kada se osvrnemo i pogledamo šta smo sve uradili, jasno je da smo zaslužili ovaj trofej. Prošle godine smo bili blizu, ali smo postavili temelj i to nam je ove godine mnogo pomoglo", rekao je Murinjo i dodao:

"Ne bih ovu titulu upoređivao s prethodnim. Definitivno je da se Premijer liga iz godine u godinu razvija i da je praktično nemoguće da dobijete nekog sa 6:0 ili 8:0. Vidjeli ste kakve je danas nama probleme napravio Kristal Palas", istakao je Murinjo, koji je slavio 135 puta u ukupno 193 meča na klupi u Premijer ligi.

A iz Kristal Palasa su stigle čestitke.

"Svi znamo zašto Murinjo zarađuje toliko novca kao menadžer. Zato što donosi trofeje. To je jasno", rekao je menadžer Palasa Alan Pardju, jedan od Murinjovih omiljenijih trenera na Ostrvu.

Mančester siti je savladao Totenhem golom Serhija Aguera i vratio se na drugo mjesto.

Trećeplasirani Arsenal, međutim, ima tri boda i dvije utakmice manje od "građana" za koje Stevan Jovetić nije bio ni na klupi na "Vajt Hart lejnu".

Sitiju je ovo osma pobjeda u posljednjih devet utakmica u duelima sa Sparsima u Premijer ligi.

Rezultati

Čelzi - Kristal Palas 1:0 (Azar 45)

Totenhem - Mančester siti 0:1 (Aguero 29)

Ponedjeljak

Hal - Arsenal

Subota

Mančester junajted - VBA 0:1

Liverpul - KPR 2:1

Aston Vila - Everton 3:2

Sanderlend - Sautempton 2:1

Svonsi - Stouk 3:0

Lester - Njukasl 3:0

Vest Hem - Barnli 1:0

Bonus video: