Godinu dana poslije Mundijala, Brazil ne zna sta će sa stadionima

1 komentar(a)
Arena Korintijans, Sao Paulo, Foto: Aleksandar Vučković
Arena Korintijans, Sao Paulo, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 02.05.2015. 12:49h

Brazil je za renoviranje i izgradnju novih stadiona, korišćene za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2014. godine, potrošio više od tri milijarde dolara, a sada, deset mjeseci kasnije država pokušava da shvati šta da učini sa njima.

Neki od 12 najsavremenijih stadiona na svijetu, završeni su u potpunosti tek nedavno, dok su neki već na prodaju.

Stadion Itakerao, poznatiji kao Korintijans arena u Sao Paolu, na kojem je odigrana prva utakmica Mundijala između Brazila i Hrvatske, u vrijeme odigravanja tog meča nije bio u potpunosti završen.

Prošlog mjeseca su tek završeni radovi na krovnoj konstrukciji, kao i na još nekim delovima stadiona vrednosti 450 miliona dolara.

Fudbalski klub Korintijans koji je i vlasnik istoimenog stadiona, je nakon Svjetskog prvenstva znatno povećao kapacitet stadiona, međutim, oni od toga nemaju nikakve dobiti, jer se skoro sav novac još uvijek odvaja za njegovu izgradnju, navodi Asošijeted pres.

Takođe, Korintijans još uvijek ne može da postigne dogovor sa Svjetskom fudbalskom federacijom (Fifa) oko preimenovanja stadiona Itakerao, koji je prije Mundijala nosio ime "Korintijans arena".

Prije mesec dana na stadionu Arena da Baišada koji koristi Atletiko Paranenses iz Kuritibe, postavljen je pokretni krov koji je bio planiran da se izgradi za Svjetsko prvensto, međutim, Fifa je od lokalnih organizatora zatražila da odlože izgradnju, kako ne bi došlo do kašnjenja.

Neki od stadiona ne koriste se više samo za fudbal, jer prema riječima vlasnika istih, od fudbala nema finansijske dobiti.

Fudbalski klubovi Flamengo i Atletiko Mineiro su nedavno saopštili da finansijski nije isplativo da igraju na stadionu Marakana, odnosno Mineirao, jer po ugovoru od vlasnika stadiona dobijaju veoma malo novca za posetu na utakmicama.

Stadioni Arena das Dunas u Natalu, Arena Fonte Nova u Salvadoru i Arena Amazonija u Manausu su od nedavno na prodaju.

Bonus video: