Ukus Premijer lige osvježen trešnjicama

"Ni kao navijač, ni kao igrač, ni sada kao menadžer nisam očekivao da ćemo igrati Premijer ligu. To sam doživljavao kao san. Ali, odjednom pojavio se neko ko je vjerovao da možemo, uložio svoj novac i svoje vrijeme i sada smo tu gdje smo", rekao je menadžer Edi Houv
0 komentar(a)
Bornmut, Foto: Beta/AP
Bornmut, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2015. 15:42h

Dok najveći klubovi vode glamuroznu borbu za trofeje i milione eura, najljepše priče evropskog fudbala svake godine pričaju autsajderi.

Prošle sezone to je bio Eibar, ove je engleski Bornmut - klub iz jugozapadne Engleske, iz istoimenog gradića, sa 180 hiljada stanovnika, od naredne sezone igraće u Premijer ligi.

Prije samo dvije godine, popularne Trešnjice igrale su u trećem rangu engleskog fudbala.

Za engleske fudbalske prilike Bornmut je, zaista, provincijski klub - mali grad, mali stadion, cijela istorija u nižim ligama.

Tradicija, naravno, postoji - u Engleskoj nema hibridnih klubova. Trenersku karijeru u Bornmutu počeo je, recimo, Hari Rednap. Klub je, uostalom, osnovan prije 125 godina i u godini jubileja dočekao promociju u elitni rang.

Plasman u Premijer ligu proslavljen je sinoć pobjedom nad Boltonom 3:0.

"Ovo je bilo nevjerovatno putovanje kroz istoriju. Ovaj klub je prije šest,sedam godina bio na koljenima. Nismo imali ništa, samo dugove. Zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji su bili veliki navijači i koji su rizikovali privatnu sreću, doživjeli smo zajedno najljepše trenutke u životu", rekao je egzaltirani Edi Houv, menadžer Bornmuta.

Houv (37) igračka je legenda kluba, odigrao je preko 300 utakmica, od 1994. do 2007, a na klupu je sjeo oktobra 2012. godine, kada su "trešnjice" bile na 21. mjestu u trećoj ligi. Sezonu kasnije vodio ih je do Čempionšipa, sada i u Premijer ligu.

"Ni kao navijač, ni kao igrač, ni sada kao menadžer nisam očekivao da ćemo igrati Premijer ligu. To sam doživljavao kao san, zapravo naš san je bio da dođemo do Premijeršipa. Ali, odjednom pojavio se neko ko je vjerovao da možemo, uložio svoj novac i svoje vrijeme i sada smo tu gdje smo. Sanjamo otvorenih očiju", kaže Houv.

Englezi očigledno ne mogu bez Rusa - čovjek koji je 2011. spasio Bornmut bankrota, a na početku ove sezone postao i većinski vlasnik kluba je ruski biznismen Maksim Demin.

Misteriozni čovjek - kako ga zovu engleski mediji, kojima nikada nije dao intervju - osim kupovine akcija kluba uložio je preko 10 miliona funti u dovođenje igrača, i isto toliko u rekonstrukciju stadiona i pomoćnih terena.

"On je naša pokretačka snaga. On nam je dao odriješene ruke da se bavimo fudbalskim stvarima, znali smo sa koliko novca raspolažemo i tražili najbolja rješenja. Maksim je najzaslužniji što smo okupili ovakvu grupu momaka u timu. Ovo je njegova velika pobjeda", priča Houv.

Houv će od naredne sezone imati i mnogo više novca na raspolaganju - sam plasman u Premijer ligu donosi oko 130 miliona eura.

Bonus video: