U Egiptu 11 navijača osuđeno na smrt

Osuđeni navijači imaju pravo žalbe i čekaju pomilovanje Velikog egipatskog muftije
0 komentar(a)
Port Said , Egipat, Foto: AP
Port Said , Egipat, Foto: AP
Ažurirano: 20.04.2015. 12:14h

Egipatski sud je na smrtnu kaznu osudio 11 navijača koji su u februaru 2012. godine u Port Saidu učestvovali u neredima u kojima su poginule 72 osobe, a više od 500 je povređeno.

U suđenju koji je bilo praćeno i na egipatskoj televiziji, osuđeno je 11 navijača Al-Masrija. Njihov klub igrao je protiv Al-Ahlija u vrijeme državne nestabilnosti nakon bjekstva bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka iz države.

Presuda je donijeta, a posljednja nada navijačima je Veliki egipatski muftija koji ima pravne moći da pomiluje osuđenike na smrt.

Ovo nije prva smrtna presuda navijačima u praksi egipatskog suda. U januaru 2013. godine 21 navijač osuđen je na smrt, ali je suđenje poništeno, a presuda ukinuta.

Tada su u pitanju bili navijači Al-Ahlija, s Egipćani su uvjereni da je u sukobe bila umiješana i vlast. U ponovljenom suđenju, nekoliko policajaca dobilo je dugogodišnje kazne.

Smrtne kazne se rijetko izvršavaju u Egiptu, jer do izvršenja postoji puno mogućnosti žalbi i pomilovanja. Stotine pristalica sada zabranjenog Muslimanskog bratstva osuđene su na smrt nakon što je Mohamed Morsi zbačen s vlasti, ali je nad samo jednim izvršena smrtna kazna.

Bonus video: