Blan i bez Ibre ima plan za Barsu

U prvoj utakmici na "Parku prinčeva" neće nastupiti suspendovani Zlatan Ibrahimović, Marko Verati i Serž Orije, niti povrijeđeni David Luiz, a pod znakom pitanja je Tijago Mota
52 pregleda 4 komentar(a)
Loran Blan, Foto: Reuters
Loran Blan, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2015. 11:30h

Mnogi su vjerovali da je Pari Sen Žermen eliminacijom Čelzija "zaslužio" dobar žrijeb za četvrtfinale. Bubanj u Nionu je, ipak, bio surov, pa Parižani opet moraju da se nadmeću sa Barselonom, baš kao i prije dvije sezone kada su Katalonci bili uspješniji.

Posao "svecima" je dodatno otežan ako se zna da u prvoj utakmici na "Parku prinčeva" neće nastupiti suspendovani Zlatan Ibrahimović, Marko Verati i Serž Orije, niti povrijeđeni David Luiz, kao i da je pod znakom pitanja Tijago Mota.

U koncepciji trenera Lorana Blana, nijednog od ovih igrača nije lako zamijeniti...

Večeras se igra i duel Porta i Bajerna u kojem su Bavarci veliki favoriti.

Ipak, za nijansu manji nego što su bili odmah nakon žrijeba, jer je Pep Gvardiola u međuvremenu zbog povreda izgubio Arjena Robena, Franka Riberija, Bastijana Švajnštajgera, Mehdija Benatiju... Dobra stvar je povratak Filipa Lama i Tijaga Alkantare.

Blan se uzda u ulogu Kavanija

PSŽ, dakle, u misiju zvanu polufinale ulazi oslabljen, ali Blan nije mnogo kukao.

"Nismo kompletni, ali ne osvrćemo se na to. Spremili smo utakmicu s dovoljno jakom postavom i vjerujem da možemo da pariramo Barsi. Biće teško izboriti se za posjed lopte protiv ekipe koja ima prepoznatljivu fudbalsku filozofiju. Očekujem veliku borbu, kao i da u Barselonu odemo s realnim šansama za prolaz. Ali, ne smijemo da prijetimo Barsi, jer je to ekipa koja je u stanju da postigne gol koji ne možete da vidite ni na video igricama", rekao je Blan.

U odsustvu Ibrahimovića mnogo se očekuje od Edinsona Kavanija, s kojim Blan baš i nije u najboljim odnosima.

"Kavani će igrati bliže golu sada kada nema Ibre. Siguran sam da to može da bude naša velika snaga", naveo je bivši trener Bordoa i osvrnuo se na Lionela Mesija:

"Možemo da ga zaustavimo jedino kao tim. Bilo bi idealno za njega, a pogubno za nas da mu namijenimo jednog čuvara. Mislim da bismo ubrzo ostali s igračem manje, jer je Mesi nezaustavljiv".

Da li je PSŽ zreo da pobijedi i Barsu? Lijevi bek Maksvel nema dilemu.

"Pobijedili smo Čelzi u Londonu na stadionu gdje nije lako doći do rezultata. To dovoljno govori o našoj snazi. Zašto to ne bismo opet uradili", zapitao se Brazilac, koji je upravo iz Barse stigao u PSŽ.

Nejmar potresao Kataloniju, Enrike smiruje tenziju

Nejmar je i protiv Sevilje u subotu otvoreno izrazio nezadovoljstvo kada je zamijenjen. Španski mediji od početka sezone podvlače da atmosfera unutar tima nije najbolja, ali Barsu drže rezultati - trenutno je prva u Primeri, igraće finale Kupa kralja, među osam najboljih je u Ligi šampiona...

"Prihvatam da smo favoriti, ali ne totalni. Ovo je veliki okršaj, duel dva velika kluba, a PSŽ je kvalitet dokazao tokom sezone, pa i načinom na koji je izbacio Čelzi", rekao je Luis Enrike.

Španski novinari vjeruju da će Barsa zaigrati u formaciji 3-4-3, kao i da će žrtva te taktike biti Danijel Alveš. Interesantno, za Brazilca se već mjesecima piše da će biti prvo ljetnje pojačanje Pari Sen Žermena.

O "slučaju Nejmar" je jasno rekao:

"Ne znam da li je bio nezadovoljan na klupi, jer sam bio okrenut ka terenu. Shvatam da svi žele da igraju, ali moraju da znaju da odluke donosim ja", dodao je trener Barse.

Gvardiola: Poznajemo kvalitete Portugalaca

Bajernov plan je da u Portugalu primiri Porto i najavi prolaz u polufinale. Pita se, ipak, nešto i domaćin.

"Nećemo proći ako odigramo dobro samo jednu utakmicu. Kako god da bude u prvom susretu, revanš je posebna priča i duel koji mora da se odradi perfektno. Upoznati smo s kvalitetima Porta - jaki su u defanzivi, igraju sa mnogo presinga i imaju odličan kontranapad. Mi smo došli sa mnogo problema, povrede su nam bitno poremetile ritam, ali vjerujem u igrače koji su spremni", rekao je Pep Gvardiola.

Trener Bajerna je na konferenciji za medije otklonio i jednu dilemu oko sastava.

"Filip Lam će igrati, i to u veznom redu", dodao je Gvardiola.

Porto nije izgubio u devet posljednjih evropskih utakmica na svom terenu, a ove godine igra deveto međunarodno četvrtfinale. U prethodnih osam je dva puta izborio prolaz.

Biće ovo i repriza finala Kupa šampiona iz 1987. godine kada je Porto u Beču slavio sa 2:1 i osvojio prvu od ukupno dvije evropske titule.

"Ovaj meč je nešto drugo, nema sličnosti sa tom utakmicom. To je jedna od zlatnih stranica Portove istorije, a mi želimo da pišemo novu", istakao je trener "zmajeva" Žulen Lopetegi.

Bonus video: