Evropa opet gleda ka Madridu

Međusobni duel makar po tradiciji može više da odgovara Atletiku, koji ove sezone nije izgubio ni u jednom od ukupno šest mečeva sa Realom
0 komentar(a)
Dijego Simeone, Foto: Reuters
Dijego Simeone, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2015. 15:22h

Real i Atletiko su pred žrijeb za četvrtfinale imali između ostalih i zajedničku želju da izbjegnu madridski derbi, ali je žrijeb opet povezao velike rivale i ponudio reprizu finala iz Lisabona prošle sezone.

Međusobni duel makar po tradiciji može više da odgovara Atletiku, koji ove sezone nije izgubio ni u jednom od ukupno šest mečeva sa Realom (četiri pobjede i dva remija u Primeri, Kupu i Superkupu). Aktuelni prvak Evrope se, s druge strane, uzda u „zakon velikih brojeva” da ta negativna serija negdje mora da bude prekinuta...

Večeras se igra i prva utakmica između Juventusa i Monaka, a sjutra se sastaju Porto-Bajern i Pari Sen Žermen - Barselona.

Anćeloti: Atletiko nije naša opsesija

Real je s tri vezane pobjede živnuo u Primeri, dočekao je i kiks Barselone, pa u evropsko gostovanje na „Kalderonu” ulazi u dobrom ritmu.

"Pripremili smo dobro ovu utakmicu, ne osvrćemo se šta je bilo ranije u duelima sa Atletikom. Svaki meč je priča za sebe, a mi nismo potrošili mnogo vremena misleći o negativnoj seriji protiv gradskog rivala. Atletiko nije naša opsesija, već da odbranimo Ligu šampiona", rekao je trener Karlo Anćeloti i osvrnuo se na novi dvoboj sa Dijegom Simeoneom.

"Šta više da kažem o njemu? Veliki je trener i veoma mi se dopada kako radi. Dokazuje se godinama i jedan je od najboljih na svijetu. Čast je nadmetati se sa njim, ali i problem", džentlmenski je Italijan pričao o kvalitetima Simeonea.

Real je posljednji put savladao Atletika baš u Ligi šampiona, i to u pomenutom finalu u Lisabonu kada je izjednačio u 93. minutu, a onda u produžecima postigao čak tri gola.

Posljednji meč koji su odigrali gradski rivali ubjedljivo je dobio Atletiko (4:0), ali će u odnosu na taj susret Real biti jači za Luku Modrića, Hamesa Rodrigesa i Serhija Ramosa.

"Naš sistem se ne mijenja - želimo da igramo dobro i da napadamo iz svih oružja koje imamo. Ako treba, i branićemo se sa 11 igrača. Spremni smo na svaku varijantu", jasan je Anćeloti.

"Crveno-bijeli" sanjaju osvetu

Svaki trijumf Atletika protiv najvećeg rivala je priča za sebe, ali ako bi eliminisali „kralja” iz Lige šampiona - to bi za navijače "kolćonerosa" u ovom trenutku bilo ravno osvajanju evropskog trofeja.

"Remi bez golova ili pobjeda s primljenim golom? Rekao bih da je uvijek bolje pobijediti u prvom meču. Želim da moj tim uvijek ide na trijumf, ali ne pitamo se samo mi", rekao je Simeone.

Argentinac je potvrdio da će na golu stajati Jan Oblak, kao i da se Mario Mandžukić oporavio. Sve ostalo je tajna.

"Ne smijemo da mislimo na prethodne mečeve sa Realom, jer igrati finale Lige šampiona i Primeru nije isto. Od Reala očekujem isto kao i do sada - da traži posjed, da pokuša da drži kontrolu i da to radi sa mnogo ritma. Znam i da je povratak Modrića u prvi tim veoma bitan za našeg protivnika, jer je to igrač koji donosi sigurnost na sredini terena, pogotovo u pas igri", dodao je Ćolo.

Juventus napada "kneževe"

Juventus je imao dobar žrijeb, izvukao je Monako i tu su šanse italijanskom šampionu da se domogne polufinala naglo porasle.

Ipak, nije ni Monako zalutao među osam najboljih, Juveu je dovoljna opomena prvi meč „kneževa” u osmini finala protiv Arsenala u Londonu...

"U Dortmundu smo pokazali da smo sazreli za velike stvari i da nismo daleko od evropskog vrha. Mislim da smo favoriti protiv Monaka, iako respektujemo Francuze, jer nijedna ekipa ne može slučajno da dođe do četvrtfinala", rekao je Karlos Teves.

Upravo je Argentinac najveći adut "stare dame", a Maksimilijana Alegrija može da raduje i povratak Andree Pirla.

"Možemo da se nosimo sa time da je Juventus favorit. Ali, i Arsenal je bio - upozorio je Monakov Portugalac Žoao Mutinjo.

Juve je posljednji put u četvrtfinalu igrao u sezoni 2012/13. kada je glatko eliminisan od Bajerna (u oba meča izgubio sa po 2:0). Bavarci su kasnije i osvojili trofej.

"Kneževi" su 2004. osvojili titulu prvaka Evrope, a Ligu šampiona su poslije toga igrali još samo 2005.

"Juve je mnogo jači od Arsenala. Ali, mi imamo to nešto „italijansko” u sebi", istakao je trener Monaka Leonardo Žardim.

Bonus video: