Ne pravi se tim u zimskom prelaznom roku

Budućnost na polusezoni dovela čak 10 novih igrača. "Mislim da je bolje da su vratili svoje igrače koje su rasturili po drugim klubovima, nego što su dovodili sa strane", smatra Duško Vlaisavljević, nekadašnji selektor mlade reprezentacije Crne Gore
1052 pregleda 3 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska
Budućnost - Sutjeska
Ažurirano: 15.02.2019. 13:14h

Zimski prelazni rok u Crnoj Gori završen je sinoć u ponoć.

Budućnost je napravila revoluciju - ekipa koja je počela prvenstvo kao glavni favorit za titulu, a jesen završila na četvrtom mjestu, sa sedam bodova manje od vodeće Sutjeske, dovela je čak 10 novih fudbalera prvenstvenoj pauzi.

Nezabilježeno, čak i u ligama, klubovima, koji imaju i mnogo veću platežnu moć od Podgoričana.

Gotovo cijeli novi tim uigravaće trener Podgoričana Branko Brnović, za prvenstvo koje se nastavlja u utorak, mečevima 20. kola.

- Ljetos sam smatrao da Budućnost ima najbolji tim u ligi, mislio sam čak i da imaju ‘zicer’ da osvoje titulu, posebno zbog toga što je Sutjeska krenula slabije. I dalje smatram da je Budućnosti imala najbolji tim - šta se dogodilo u međuvremenu, da li ti igrači nisu iskorišteni na pravi način, u to ne ulazim - kaže Duško Vlaisavljević, nekadašnji selektor mlade reprezentacije Crne Gore.

Nakon tri promjene trenera tokom jeseni (Zoran Govedarica, Radisav Dragićević, pa Brnović) Budućnost je ove zime krenula u totalnu igračku rekonstrukciju, Brnović je napravio tim po svom ukusu - stigli su bekovi Pešukić i Boljević, defanzivci Bašić (povrijedio se) i Filipović, vezisti Raičković, Krkotić, Stoiljković i Delić, te napadači Vujačić i Zarubica.

Filipović, Zarubica i Delić, koji je nekada nosio dres Budućnosti, stigli su posljednjeg dana prelaznog roka.

- Vidio sam da je Budućnost dovela 10 igrača, da su se neki povrijedili, da su se povrijedili čak i neki igrači koji su bili želje. Iskreno, čudi me takva politika, mislim da je bolje da je Budućnost vratila svoje igrače koje je rasturila po drugim klubovima, nego što je dovodila sa strane - dodaje Vlaisavljević, koji je na domaćoj prvoligaškoj sceni vodio Zetu, Grbalj i Kom.

Zimski prelazni rok obično služi za “popravljanje” onog što nije štimalo u prvom dijelu sezone. U Budućnosti nije bio takav slučaj...

- Budućnost i Sutjeska su najveći crnogorski klubovi i ako se pojačavaju, treba da se pojačavu na pravi način - ili da dovode igrače koji će zaista biti pojačanja, koji su bolji od onih koji su već tu, ili da dovode mlade, talentovane igrače, koji će se afirmisati, kasnije ići dalje, a klub bi bio u poziciji da zaradi - dodaje Vlaisavljević.

Sutjeska, koja je prvi dio sezone završila na prvom mjestu, sa četiri boda više od Zete i OFK Titograda, a sedam od Budućnosti, nije mnogo mijenjala ove zime.

Zvanično najbolji igrač lige, Stefan Lončar, potpisao je za španski Alaves, igraće na pozajmici u Istri, na njegovo mjesto stigao je Branislav Janković, koji je i prošle sezone igrao za Nikšićane.

Vratio se i Mljan Vlaisavljević, koji će zauzeti mjesto Žarka Grbovića, a konkurenciju u odbrani pojačao Bojan Ciger iz Inđije.

- Sutjeska je glavni favorit za titulu, ne samo zbog četiri boda prednosti - u pitanju je stabilan i uigran tim, koji ne mijenja mnogo, koji ima iskusnog trenera. Iako smatram da će odlazak Lončara biti hendikep, vjerujem da će Sutjeska nastaviti dominaciju na domaćoj sceni - ističe Vlaisavljević.

OFK Titograd je promijenio trenera - Hrvata Igora Pamića zamijenio je Edis Mulalić (BiH), dok su ekipu pojačali Bakrač i Dedić u odbrani, te Matuoke i Sekulić u špicu.

- Bakrač će biti značajno pojačanje, ali mislim da će spora ekipa, pa čak i za našu ligu, biti glavni problem Titograda - smatra Vlaisavljević.

Od ostalih timova, petoplasirani Petrovac je uzeo Janketića iz Rudara i Ljuljđuraja iz OFK Titograda (otišli su Vujačić, Stjepanović i Tomić), Grbalj je vratio iskusnog napadača Ivana Vukovića, Iskra je odlazak najboljeg strijelca Stefana Miloševića nadomjestila, ili pokušala da nadomjesti Bogdanom Milićem, Darkom Nikačem, Milanom Đurišićemi Dankom Kovačevićem, dok je Lovćen vratio Ivana Pejakovića i Andriju Kaluđerovića.

Rudar je žestoko podmladio tim, nakon odlaska čak 11 igrača.

Vlaisavljević: Ako Zeta popravi finansije, biće glavni rival Sutjesci

Bliži se kraj prelaznog roka i u zemljama istočne Evrope, Zeta nije uspjela da proda igrače koji su bili na tržištu - Igor Vujačić i Nikola Krstović, po svemu sudeći, nosiće dres Golubovčana i na proljeće.

Zeta je ove zime promijenila i trenera, Dejan Roganović se vratio, umjesto Dragoljuba Đuretića, a igrački, kako sada stvari stoje, mogla bi da bude još jača nego jesenas. Tim koji je ostao na okupu pojačali su Nemanja Sekulić i Armin Bošnjak iz Rudara.

- Volio bih da Vujačić i Krstović pronađu inostrani angažman. Bilo bi to dorbo i za njih, ali i za Zetu, koja bi riješila dio finansijskih problema - kaže Duško Vlaisavljević, koji je prije dvije sezone umalo osvojio titulu sa Golubovčanima, uprkos dvocifrenom zaostatku na polusezoni.

- Ako Vujačić i Krstović ostanu, a Zeta nađe način da riješi finansijske probleme, mislim da će biti glavni rival Sutjesci u borbi za titulu.

Bonus video: