Hrvati dobili meč bez publike samo sat nakon što je utakmica sa Italijom dodijeljena Splitu

"Šuker je znao da će nas kazniti pred praznim tribinama i zato je utakmicu dodijelio Splitu", pisali su tamošnji mediji.
7 komentar(a)
Navijači Hrvatske, Foto: Reuters
Navijači Hrvatske, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2015. 13:53h

Mimo svih očekivanja, čak i hrvatskog fudbalskog establišmenta, dok se iščekivala kazna Crnoj Gori za prekinutu utakmicu sa Rusima, UEFA je objavila:

"Zbog rasističkog skandiranja navijača i ubacivcanja pirotehnike u teren Fudbalski savez Hrvatske kažnjava se odigravanjem jednog meča reprezentacije pred praznim tribinama i novčanom kaznom od 50 hiljada eura".

Hrvati su bili u šoku. Jer, nisu ni slutili da će se ovo desiti, a iznad svega - naredni domaći meč ujedno je i derbi grupe H kvalifikacija za EP protiv Italije (12. jun).

I, iznad svega - domaćinstvo je samo nekoliko sati prije odluke Uefe dodijeljeno Splitu! "Poljud" je nakon čak 18 godina trebao da ugosti reprezentaciju Hrvatske u jednom kvalifikacionom meču!

"Zbog boljitka hrvatskog dogometa odlučeno je da se domaćinstvo utakmice sa Italijom promijeni, i umjesto u Zagrebu igra se u Splitu. Predlog je da se i utakmica sa Bugarskom 10. oktobra igra u Splitu, a da taj grad bude domaćin makar dvije utakmice u narednom ciklusu kvalifikacija", saopštio je Nogometni savez Hrvatske.

A onda - drakonska mjera Uefe. U Splitu, ali pred praznim tribinama. I, jasno, Splićani neće ovakvo domaćinstvo.

"To bi bilo ponižavanje navijača. Htjeli smo da dovedemo reprezentaciju u Split da je gledaju ljudi iz Dalmacije, Hercegovine i okolnih krajeva, te na kraju i naši turisti. Htjeli smo da se nešto lijepo dogodi u Splitu i žao nam je što je došlo do ovoga. No, to je problem HNS-a, a ne Hajduka", kazao je prvi čovjek splitskog Hajduka Marin Brbić.

No, u HNS-u tvrde da neće ponovo mijenjati domaćinstvo.

"Organizovaćemo sami utakmicu u Splitu, bez pomoći Hajduka", kazao je predsjednik hrvatske kuće fudbala Davor Šuker.

Problem je u ovom slučaju mnogo dublji. Dugogodišnja fudbalska netrpeljivost Zagreba i Splita, optužbe Dalmatinaca da je gazda Dinama Zdravko Mamić privatiozovao hrvatski fudbal i zahvaljujući uticaju u HNS-u marginalizovao Split i Hajduk, bili su razlozi velikih tenzija posljednjih godina. Kao što Dinamo vlada hrvatskim fudbalom, tako je i reprezentacija sve utakmice igrala u Zagrebu.

Slučajno ili ne, Davor Šuker je prije samo nekoliko dana izabran u izvršni odbor Uefe, rezervisao je stolicu tik do Mišela Platinija.

I, odmah su krenule teorije zavjere. "Šuker je znao da će nas kazniti pred praznim tribinama i zato je utakmicu dodijelio Splitu", pisali su tamošnji mediji.

"Stvarno nisam znao", odgovorio im je Šuker.

U Splitu ili Zagrebu, tek Hrvatska će dočekati Italiju pred praznim tribinama kao rezultat stalnih ponavljanja izgreda na utakmicama reprezentacije. Svi se sjećaju šta je bilo u oktobru u Milanu, kada su navijači Hrvatske umalo prekinuli meč sa Italijom zbog ubacivanja baklji u teren i tuče s policijom na trećem spratu "San Sira".

I trebalo je to da bude pomirenje fudbalskog Zagreba i Splita, a tenzije su sada još veće...

Zašto je Hrvatska kažnjena: "Za dom spremni" odjekivalo s tribina protiv Norveške

Razlog kazne HNS-u od jednog meča bez prisustva publike bili su incidenti tokom meča sa Norveškom u Zagrebu prošlog mjeseca.

Sa tribina "Maksimira" je u prvih 18 minuta, sve dok Hrvati nisu dali prvi gol, odjekivala ustaška parola: "Za dom spremni".

Bilo je tu i malo pirotehnike, no Hrvati svakako nisu očekivali kaznu, čak su i mislili da su dobro organizovali utakmicu.

"Bilo je prekrasno vidjeti Maksimir napunjen do maksimalnog kapaciteta koji smo imali za ovu utakmicu, a ponosni smo što tokom utakmice nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. Hrvatska može i mora biti zemlja bez rasizma, diskriminacije i nasilja na stadionu. Nakon susreta u Italiji prekinutog zbog huliganizma, ovo je važan korak naprijed i učinićemo sve da nastavimo ići u tom smjeru", rekao je Šuker nakon utakmice sa Norveškom.

Očigledno da nije dobro ni vidio ni čuo...

Bonus video: