Vinisijus Žunior - nije budućnost, već sadašnjost Reala

Vinisijus Žunior - 18-godišnji Brazilac doveden je da bude Realova akvizicija na duže staze, a već pravu razliku, čak i u Ligi šampiona. Gdje su njegove granice?
753 pregleda 0 komentar(a)
Vinisijus Žunior, Foto: JUAN MEDINA
Vinisijus Žunior, Foto: JUAN MEDINA
Ažurirano: 15.02.2019. 14:51h

Brazilac Savio je kao 24-godišnjak 1998. godine prešao iz Flamenga u Real Madrid, sa kojim je osvojio tri titule Lige šampiona, uz jednu Primeru. Istim stopama, ali šest godina mlađi, prošlog ljeta je krenuo Vinisijus Žunior - u nadi da će se pod madridskim suncem izboriti za svojih pet minuta slave.

“Kraljevski klub” je izdvojio 45 miliona eura za transfer talentovanog Brazilca još dok je bio 16-godišnjak i prije nego što je odigrao seniorsku utakmicu, da bi se sa navršenim punoljetstvom stekli uslovi da se preseli u Evropu.

Za Madriđane je tada bilo dovoljno 17 minuta, koliko je Vinisijus odigrao u debitantskom meču za Flamengo, da se odluče da dovedu perspektivnog fudbalera. Vinisijus je odigrao skoro 70 utakmica za klub koji je prošlog petka zadesila velika tragedija, kada je u požaru stradalo 10 dječaka iz podmlatka Flamenga.

- Kakva tragedija, molimo se za sve. Molimo se iz sve snage! Stalno mi je pred očima vrijeme provedeno u toj akademiji, mom drugom domu. Neka Bog blagoslovi članove porodica stradalih - kazao je Vinisijus.

Tragedija u Brazilu

Santjago Solari priznao je da je nesreća uticala na igrača, ali ga je svakako uvrstio u sastav u meču protiv Atletiko Madrida prethodne subote u kojem je Real slavio sa 3:1, a Vinisijus iznudio penal.

Pod vođstvom Žulena Lopetegija, Vinisijus je odigrao svega 12 minuta, i to u dva meča - oba puta je ušao sa klupe u finišu. Za bivšeg selektora Španije, Brazilac je bio budućnost, a ne sadašnjost... Nakon nekoliko mjeseci, međutim, sve se promijenilo. Niz loših rezultata koštao je Lopetegija posla, a na dobitku je osim Reala bio i Vinisijus. Solari, nasljednik Lopetegija, od starta je ukazivao povjerenje mladom napadaču, što je rezultiralo ubrzanim razvojem kod Žuniora.

U prvom meču polufinala Kupa Španije protiv Barselone na “Nou Kampu”, Vinisijus je postao najmlađi igrač Reala u 21. vijeku koji je zaigrao u “el klasiku”. Trebalo mu je samo šest minuta da prekine salve zvižduka i utiša 92 hiljade navijača Barse kada je kombinujući sa Karimom Benzemom akciju završio Lukas Vaskes - za vođstvo od 1:0 i Žuniorov nagovještaj da je ipak dio sadašnjosti, a ne samo budućnosti.

Učestvovao je kod osam pogodaka u Kupu - postigao je dva gola i upisao šest asistencija. Ustalio se u startnih jedanaest u španskoj Primeri, dok je u pobjedi protiv Ajaksa (2:1) u osmini finala Lige šampiona asistirao Benzemi kod prvog gola prije nego što je zamijenjen u 81. minutu.

Žuniorov otac, Vinisijus Oliveira, radio je naporno cijeli život kako bi omogućio porodici bijeg iz jedne od najopasnijih favela Rio de Žaneira, Portao da Roze, čiji su žitelji bili do Žuniorove 15. godine. Između ostalog, boravio je u Sao Paolu kako bi zaradio više novca za suprugu i četvoro djece. Žunior je u Madrid sa sobom poveo čitavu familiju - oca, majku, sestru, dva brata, ujaka i njegovu ćerku, a koliko mu svi znače najbolje govore riječi Žilmara Popoke, višegodišnjeg trenera u mlađim kategorijama.

- On je nebrušeni dijamant. Siguran sam da će biti svjetska klasa. Ako me pitate zašto sam tako siguran, preporučio bih vam da upoznate njegovu porodicu - kazao je Popoka.

- Novac u današnjem fudbalu može da dovede do arogancije kod igrača, stava koji može da upropasti karijeru, ali kod Vinisijusa neće doći do toga. On je smiren, okružen prizemljenim ljudima poput njegovog oca i odabraće pravi put - dodao je Popoka.

Žunior voli tetovaže, senior ne. Međutim, postoji zanimljiv dogovor između oca i sina - tetovaža za svaki korak naprijed u karijeri. Prva je rezultat debija na profesionalnom nivou, a nakon te uslijedile su još dvije. Četvrta se očekuje kada Žunior postigne pogodak u evropskom takmičenju.

Brazilac je počeo posljednjih 12 mečeva i čini se da je postao stalan član prve postave. U ligi su šanse za titulu male - Barselona ima višak od šest bodova, ali Vinisijusov ubrzan razvoj budi nade među navijačima Reala da je četvrta vezana titula Lige šampiona dostižna. Na “Vandi Metropolitanu”, u domu Atletiko Madrida, odigraće se finale najelitnijeg evropskog takmičenja.

Da li će to biti još jedna prilika za tetovažu nadarenog Brazilca?

Vinisijus Žunior

Tostao: Takav sprint i kontrolu lopte odavno nisam vidio

Vinisijus u Realu polako popunjava prazninu koju je ostavio Kristijano Ronaldo i jedan je od glavnih razloga za promjenu raspoloženja unutar Reala.

Stadion “Santjago Bernabeu” bio je tužno i tiho mjesto na startu sezone, ali je Vinisijus vratio živost najvećem svjetskom klubu koja je nakratko bila iščezla.

Uzbuđenje raste svakog dana. Prethodne nedjelje, španski “As” objavio je kolumnu pod naslovom: “Nova era stiže u Madrid, da li je to Vinisijusova era?”. Da li je tinejdžer već spreman za tako bitnu ulogu?

- Još uvijek je mlad, ali fizički spreman, izuzetno brz, sa impresivnim sprintom. Prošlo je dugo vremena otkad sam vidio nekog sa takvom brzinom i kontrolom lopte. On je već sadašnjost. Još uvijek je mlad, teško je reći koje su mu krajnje granice - kazao je Tostao, uz Pelea jedan od najzaslužnijih za osvojeni Mundijal 1970.

Bonus video: