Je li Crnu Goru protiv Rusije gledao novi selektor?

Rajevac (60) je uživo prošlog petka na stadionu pod Goricom odgledao 67 minuta duela Crna Gora - Rusija, u društvu nekadašnjeg trenera Sutjeske i Budućnosti Milovana Đorića.
31 komentar(a)
Milovan Rajevac, Foto: Reuters
Milovan Rajevac, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2015. 10:00h

Sedam dana nakon mučnog prekida utakmice sa Rusijom u kvalifikacijama za EP, što je bila centralna tema, ne samo u Crnoj Gori, konačno povratak na prave fudbalske stvari...

U iščekivanju žestoke kazne Uefe zbog divljanja navijača, stiže nagovještaj da bi Crna Gora uskoro mogla da dobije - novog selektora!

Kako saznaju „Vijesti”, srpski stručnjak Milovan Rajevac, nekadašnji selektor Gane, mogao bi da bude TAJ ČOVJEK kojem predsjednik FSCG Dejan Savićević želi da ukaže povjerenje da sa reprezentacijom krene u novi početak.

Rajevac (60) je uživo prošlog petka na stadionu pod Goricom odgledao 67 minuta duela Crna Gora - Rusija, u društvu nekadašnjeg trenera Sutjeske i Budućnosti Milovana Đorića.

Je li Crnu Goru protiv „zbornaje” gledao novi selektor?

Ishod duela koji je bio posljednja šansa da se „sokoli” vrate u trku za plasman na EP trebalo je da diktira i redosljed poteza čelnika Saveza, ali se dogodio prekid - što je dodatno prolongiralo stvari.

Zato u FSCG trenutno imaju preča posla od imenovanja ili potrage za novim selektorom.

Eventualni službeni poraz od Rusije označio bi ne samo kraj realne nade da CG može na Euro u Francusku, već i kraj osmogodišnjeg ciklusa koji je počeo istorijskom utakmicom sa Mađarima marta 2007, a završio se, simbolično, bakljom na Igora Akinfejeva marta 2015.

Crnoj Gori je potrebno „resetovanje”, ne samo u igračkom, već i širem organizacionom i svakom drugom planu, pri čemu je pitanje selektora ključno.

Jer, teško je povjerovati da će aktuelni selektor Branko Brnović dobiti priliku da vodi reprezentaciju i u četvrtom ciklusu kvalifikacija (završio je ciklus za Euro 2012, vodio cijeli za Mundijal 2014, trenutno je na polovini ciklusa za Euro 2016).

Pitanje je samo tajminga kada bi mogla da se dogodi promjena. Da li će Brnović završiti ciklus, ili će njegov nasljednik, kroz preostale utakmice stvarati tim za naredne kvalifikacije, a uzgred i loviti teoretsku šansu koja bi ostala čak i službenim porazom od Rusije.

A nasljednik bi, kako sada stvari stoje, mogao da bude Milovan Rajevac.

Rajevac: Nije bilo kontakata, za sada

U telefonskom razgovoru za „Vijesti”, Milovan Rajevac je kazao da su „sve priče i spekulacije normalna pojava kada je trenutno slobodan trener”.

"Crna Gora? Ja sam trentno slobodan trener i ako se priča o tome, onda je to normalna pojava u fudbalu".

Rajevac je potvrdio da je prošlog petka uživo sa podgoričkog stadiona gledao meč Crna Gora - Rusija, ali je istakao da nije bilo kontakata sa ljudima iz FSCG.

"Nije bilo kontakata, za sada. Želio sam da uživo gledam zanimljiv meč Crne Gore protiv velike Rusije, u momentu kada oba tima imaju po pet bodova i kada se maltene lome kvalifikacije. Nažalost, malo smo uživali u fudbalu, gotovo nimalo, dogodilo se to što se dogodilo i onaj prekid je nagora moguća solucija za Crnu Goru. Vidjećemo kakva će biti kazna Uefe", kaže Rajevac, koji je prošle godine pod Goricom gledao i prijateljski meč Crna Gora - Gana.

Opisujući selekciju Crne Gore, Rajevac ističe da je u pitanju ekipa koja „ima potencijal”, ali i dodaje:

"Šteta je ne iskoristiti šansu koja se ukazala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gdje u novom formatu gotovo pola kontinenta ide u završnicu. Kada dođu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, biće mnogo teže. Ne govorim to samo za Crnu Goru, već i za Srbiju i Makedoniju, koje takođe loše stoje u kvalifikacijama. Iz ovog regiona, samo su Hrvati blizu plasmana na Evropsko prvenstvo".

Za kraj, Rajevac poručuje:

"Crna Gora i Makedonija su jedine selekcije iz bivše države koje nisu igrale na velikom takmičenju, vjerujem da će se to promijeniti".

Crna zvijezda

Nevjerovatan splet fudbalskih okolnosti spriječio je Milovana Rajevca da 2010. godine odvede Ganu u polufinale Svjetskog prvenstva, što bi bio najveći uspjeh afričkog fudbala ikada.

„Crne zvijezde” su u četvrtfinalu protiv Urugvaja imale penal za 2:1 u 120. minutu, nakon što je Luis Suares golmanskom paradom spriječio gol Apije iz igre i zaradio crveni karton. No, Asamoa Đan je promašio sa bijele tačke, a obeshrabreni fudbaleri Gane potom su izgubili i u penal-lutriji.

.

Bez obzira na ispadanje, izdanje „crnih zvijezda” na SP u Južnoj Africi 2010. dugo će se pamtiti.

Rajevac je nakon Gane vodio i Katar, a nedavno je izjavio da želi da preuzme neku evropsku selekciju. Bio je kandidat za selektora BiH.

Bonus video: