FIFPro i Uefa u borbi protiv menadžera

"Pravo na vlasništvo treće strane otvara vrata parazitima koji manipulišu igračima zbog lične dobiti”, ističe predsjednik FIFPro Filip Pio
1 komentar(a)
FIFPro, Foto: Arhiva "Vijesti"
FIFPro, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2015. 14:09h

Sindikat fudbalera (FIFPro) i evropska kuća fudbala (Uefa) odlučili su da pokrenu pravnu bitku protiv prava menadžera koji se ponašaju kao da su igrači njihovo vlasništvo.

Žalba protiv ugovora o pravu vlasništva treće strane upućena je Evropskoj komisiji, a cilj je da ospore i ponište sve takve postojeće ugovore između igrača i njihovih menadžera.

"Fudbaleri su još uvijek tretirani kao stvari, a ne kao živa bića. Pravo na vlasništvo treće strane otvara vrata parazitima koji manipulišu igračima zbog lične dobiti. Način na koji se igrači kupuju i prodaju razotkriva sve manjkavosti postojećeg sastava transfera igrača”, ističe predsjednik FIFPro Filip Pio.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) već je donijela odluku o zabrani takvih ugovora koja će biti na snazi od 1. maja, ali FIFPro i Uefa žele da spriječe nastavak loše prakse time što u svojoj žalbi traže poništavanje i onih već postojećih.

"Evropskoj komisiji smo ukazali da primjenom osnovnih principa koji su sadržani u zakonima Evropske unije svi ugovori o pravu vlasništva trećih strana postaju ništavni i ne mogu dalje da se primjenjuju. Prijetnja koju predstavljaju ti ugovori i slične metode je toliko velika da moramo nešto da preduzmemo kako bi zaštitili ne samo igrače, već i sport u cjelini", istakao je operativac FIFPro Teo van Segelen.

Bonus video: