„Marka”: Zašto je Bejl žaba u Madridu, a princ u Velsu?

„Sada je najveće pitanje da li će Anćeloti promijeniti sistem kako bi izvukao najviše iz Bejla. Najbolja solucija bi bila da se Real vrati na sistem koji je igrao tri godine prije nego što je došao Italijan, na 4-2-3-1”, piše u tekstu Migela Serana.
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2015. 15:11h

Žaba u Madridu, princ u Velsu.

Prva rečenica teksta „Marke” jasno govori o kome je riječ. Garet Bejl je sa dva gola i asistencijom pokorio Izrael (3:0) i natjerao novinare jedne od najuglednijih sporstkih novina na svijetu da se upitaju kako bivši igrač Sautemptona i Totenhema doživi takvu transformaciju kad iz Reala ode u reprezentaciju.

„Kao vukodlak na mjesečini je kada dođu utakmice reprezentacije. Bejl napušta svoju mišolovku i postaje lav kojeg nosi na grbu svoje zemlje. Trči, pretrčava, dribla, šutira, asistira, markira igrače, smije se i, iznad svega, viče slobodno”.

„Igra gdje hoće i jedina obaveza navale je da bude spremna da iskoristi njegova nevjerovatna napadačka umijeća. Kada Vels napada, Bejl je Mesi, koji se svugdje pojavljuje. Kada se brani, on je Kristijano, koji čeka da mu se otvori teren da pokaže svoju veliku snagu”.

„Vels je svi za Bejla i Bejl za sve. Na svojim leđima nosu želju nacije za prvim nastupom na velikom takmičenju poslije 58 godina”, piše u tekstu „Marke” i navodi se kako Velšanin kaže da voli da igra za svoju zemlju i da se smije, što u Madridu ne gledaju često.

Novinari „Marke” su dali mišljenje zbog čega najskuplji fudbaler planete igra osjetno bolje u nacionalnom timu nego u „kraljevskom klubu”.

„Zbog čega je Bejl identično moćan u Velsu kao što je bio u Totenhemu? Odgovor je lak. Tajna je u postavci igre. U Madridu, Anćeloti ga stavlja na desnu stranu napada u formaciji 4-3-3, zbog čega gubi pola prostora za igru i mora duže da se namješta na lijevu nogu. U defanzivi mora da pomaže vezisti i desnom beku”.

„U Velsu, Garet Bejl igra ofanzivnog vezistu. Počinje u sredini i može da ide gdje hoće, a prostor u kojem djeluje mu je udvostručen. Ima veliku mogućnost da bude u zoni šuta i da čeka svaku loptu koja se odbije. Uzgred, on je jedini igrač koji je oslobođen obaveza u odbrani”.

„Sada je najveće pitanje da li će Anćeloti promijeniti sistem kako bi izvukao najviše iz Bejla. Najbolja solucija bi bila da se Real vrati na sistem koji je igrao tri godine prije nego što je došao Italijan, na 4-2-3-1. Sa taktičkom skicom iz Murinjove ere, Bejl bi mogao da bude plejmejker (pozicija koju je pokrivao Ozil), Hames ili Isko bi igrali desno, Kristijano bi napadao sa lijeve strane, a Benzema bi bio najistureniji. Kros i Modrić bi bili tandem zadnjih veznih, kao nekad Alonso i Kedira”, zaključuje se u tekstu Migela Serana.

Galerija

Bonus video: