Džagojev: Navijači, je li to ono što ste stvarno željeli da dobijete?

"Ovo je prvi put u karijeri da sam se upoznao sa tako mračnom stranom fudbala. Po meni, fudbal je zabava, fudbal je fešta, a ovdje se sve pretvorilo u skandal i muku"
28 komentar(a)
džagojev, Foto: Savo Prelević
džagojev, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2015. 13:39h

Ne prestaju reakcije nakon prekida kvalifikacione utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo između Crne Gore i Rusije u petak veče.

"Praznik fudbala" na podgoričkom stadionu pretvorio se u najveću sramotu u istoriji crnogorskog sporta. Zbog divljanja navijača na tribinama i ubacivanja predmeta u teren, od kojih je jedan užareni - baklja - pogodio ruskog golmana Akinfejeva, sudija Ajtekin konačno je u 67. minutu odsvirao kraj utakmice koja je počela u 20.45, a završila se nešto prije ponoći.

Dok Crna Gora očekuje kaznu Uefe, koja će biti zanemarljiva pri sramoti i gubitku dostojanstva koje smo poslali u svijet, Rusi se bez prvog golmana Igora Akinfejeva pripremaju za prijateljski duel sa Kazahstanom u Moskvi (utorak).

No, bez obzira na sjutrašnji duel, dešavanja u Podgorici još su centralna tema i u taboru ruske reprezentacije, ali i u ruskim medijima.

Vezista "zbornaje" Alan Džagojev, koji je u petak veče zamijenjen na poluvremenu zbog povrede, do detalja je za ruski "Sport Ekspres" pričao o dešavanjima i posljedicama podgoričkog prekida.

Kako si doživio detalj iz 10. sekunde utakmice?

"U početku, ništa nisam razumio. Krenuli smo u napad, Ignaševič je udario loptu glavom, a onda se začuo zvižduk. Okrenuo sam se i vidio da Igor leži na travi, a da svi trče u njegovom pravcu. Bio sam zbunjen. A kada je postalo jasno šta se dogodilo, bio sam ubijeđen da se utakmica neće nastaviti. Ali, pola sata kasnije, shvatio sam da sam bio zabludi. Dogodila se najnevjerovatnija stvar te večeri, utakmica je nastavljena. Ne znam šta da mislim, ali sam Crnu Goru napustio s ružnim osjećajem da se čak i moja povreda dogodila zbog te čudne odluke da se utakmica nastavi".

Kako misliš?

"Istegao sam mišić, a ta povreda obično nastaje iz dva razloga - kada imate višak kilograma, ili kada niste dobro fizički spremni. U mom slučaju, nije ni jedno ni drugo, jer se odlično osjećam. Razlog vjerovatno leži u lošoj pripremi za samu utakmicu. Zagrijali smo se, onda smo nakon minut otišli u svlačionicu, gdje smo ostali pola sata, potpuno se ohladili, a onda nastavili da igramo. Za mišiće, takva situacija je veliko opterećenje".

Šta ste radili u svlačionici za tih pola sata?

"Čekali smo, razgovarali o situaciji. Svi su bili uvjereni da utakmica ne može da bude nastavljena nakon onog što se dogodilo. Naravno, niko nije otišao pod tuš, sjedjeli smo u dresovima, ali smo psihološki, u našim glavama, utuvili da se utakmica neće nastaviti, što nam je dodatno otežalo kasnije, kad je meč nastavljen. Stvar je bila kompleksnija i zbog Igora Akinfejeva, koji je prebačen u bolnicu i svi smo bili zabrinuti za njegovo zdravlje. Ali, kada je Kapelo ušao u svlačionicu i rekao nam da se na brzinu zagrijemo ponovo, svi smo ustali bez riječi, i za tri minuta opet smo bili na terenu".

Da li vas je bio strah kada ste ponovo istrčali?

"Mene lično nije, iako je incident u 10. sekundi bio klasičan pir divljaštva. Čovjek treba da se zapita šta je sljedeće, da li će nakon gađanja golmana uslijediti i pucnji na fudbalere!? Usput, kada smo opet izašli na teren u vazduhu se osjećalo da situacija nije pod kontrolom i da će se nešto dogoditi".

Da li ste osjećali ljutnju zbog Akinfejeva, da li ste razmišljali o nekoj vrsti osvete?

"Kome da se osvetimo? Crnogorskim fudbalerima? Pa oni nisu krivi ni za šta! Usput, mislim da smo bili puno bolji od našeg protivnika i da bismo do kraja zabilježili pobjedu".

Šta ste radili u poluvremenu, koje se takođe malo duže trajalo?

"Ja sam držao led zbog povrede, ostali su sjedjeli i čekali. Opet se ponovila priča sa početka, bilo bi katastrofa da se nastavi utakmica. Ali, opet se nastavila, i niko od nas nije riječ progovodio, izašli smo da igramo".

Gdje ste gledali drugo poluvrijeme?

"U hodniku na ulazu u svlačionicu, gdje je bio veliki televizor. Ubrzo je došlo do prekida".

Šta su vam rekli saigrači, zašto je prekinuto?

"Rekli su mi da je neko upaljačem pogodio Kombarova i da više nije bilo uslova da se nastavi".

Mislite li da će Rusija dobiti službeno 3:0?

"Mislim da neka druga solucija ne postoji".

Je li opet postojala sumnja kada ste ušli u svlačionicu u 66. minutu?

"Ne, ovoga puta svi su otišli pod tuš".

Jeste li u avionu pričali o prekidu?

"Ja sam to pokušao da ostavim iza sebe, stavio sam slušalice i upalio film. Ali, ostao je gorak ukus. Ovo je prvi put u karijeri da sam se upoznao sa tako mračnom stranom fudbala. Po meni, fudbal je zabava, fudbal je fešta, a ovdje se sve pretvorilo u skandal i muku. Navijači, je li ovo ono što ste stvarno željeli?, zapitao se Džagoev.

Kako je vaš saigrač iz CSKA, Akinfejev?

"Tek treba da se čujem sa njim. Nadam se da će, za razliku od mene, igrati protiv Zenita".

Bonus video: