Saveljić: Bili smo primjer u regionu

"Ovo se dešava svugdje, a sada država mora da pokaže da je spremna da riješi problem", istakao bivši fudbaler
271 pregleda 8 komentar(a)
Niša Saveljić, Foto: Lequipe.fr
Niša Saveljić, Foto: Lequipe.fr
Ažurirano: 29.03.2015. 08:00h

Bivši fudbaler Niša Saveljić je priznao da je ogorčen.

“Žao mi je što u čitavoj priči niko ne pominje da smo do sada bili primjer u regionu, da se na našem stadionu aplaudira dok se intonira gostujuća himna. Mogu slobodno reći da je stadion pod Goricom bio fudbalski hram na Balkanu. U jednoj noći, to je palo u drugi plan, preovladao je primitivizam, huligani...”, počeo je Saveljić.

Nekadašnji fudbaler Partizana, Bordoa..., zna šta je huliganizam, osjetio ga je širom Evrope.

“Ne treba da izolujemo ovaj slučaj, toga ima u svijetu, ja sam slične stvari doživio u Marseju. Ovo se dešava svugdje, a sada država mora da pokaže da je spremna da riješi problem. Huliganizam nije nastao kod nas, nego u Engleskoj, i svi znamo kako je Margaret Tačer za jedno popodne riješila sve”.

“Nadam se da će doći vrijeme kada ni kod nas neće biti potrebe da ograde razdvajaju publiku i sportiste na terenu. Kada ćemo svi moći da dovedemo djecu na utakmicu znajući da su bezbjedna. Bezbjedonosne mjere su jednostavno pale na ispitu, a država mora da se pokaže. Lijepo je kada vidite na šampionskom postolju rukometašice, vaterpoliste..., ali moramo da naučimo kako da snosimo odgovornost kada se dese loše stvari. Na primjer, u Parizu je godinama postojala grupica momaka koja je na stadionu vrijeđala tamnopute igrače na rasnoj osnovi i sve je riješeno onog trenutka kada je tadašnji predsjednik Sarkozi tim navijačima zabranio ulazak na stadion. Za sve postoji rješenje...”.

Saveljić je na kraju podvukao da je i sam mogao da bude žrtva u „vječitom derbiju” kada je navijač Partizana raketom usmrtio navijača Crvene zvezde.

“Bio je to moj prvi derbi i sjećam se da mi je raketa bukvalno prošla iznad glave. Meni i saigraču Mijalkoviću...”, prisjeća se Saveljić.

Bonus video: