Više nas neće gledati sa simpatijama, već kao zemlju divljaka i huligana

Pobjeda Rusije službenim rezultatom 3:0 je izvjesna, dok je dijapazon kazni prilično širok. No, najveću kaznu Crna Gora je već nanijela sama sebi
68 komentar(a)
Crna Gora -Rusija, Foto: Luka Zeković
Crna Gora -Rusija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2015. 21:20h

UEFA je na svom sajtu objavila da čeka izvještaj glavnog sudije i delegata kako bi otvorila istragu o "slučaju Podgorica".

Crnu Goru, sasvim izvjesno, čeka žestoka kazna nakon prekida utakmice sa Rusijom zbog divljana na tribinama i gađanja protivničkih fudbalera.

Baš kao što su čelnici Uefe bili milostivi prema baklji koja je pogodila Akinfejeva, dozvolivši da se - mimo zdrave logike - nastavi utakmica bez povrijeđenog golmana, treba očekivati da budu jako rigorozni nakon što je meč definitivno prekinut u 67. minutu.

Sudeći po nedavnom incidentu na utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu, koja je takođe prekinuta, UEFA neće žuriti za konačnom odlukom, koju treba očekivati za otprilike deset dana.

No, za razliku od "slučaja Beograd", kada su mediji spekulisali o različitim vrstama kazni, čak i odigravanju novog meča (većina prognoza bila je pogrešna), u crnogorskom slučaju stvar je mnogo jasnija.

Pobjeda Rusije službenim rezultatom 3:0 je izvjesna, dok je dijapazon kazni prilično širok.

U najboljem slučaju, Crna Gora će nekoliko utakmica igrati pred praznim tribanama. Lihtenštajn u junu i Austrija u oktobru, najverovatnije će gostovati iza zaključanih kapija podgoričkog stadiona, kada će utakmice biti neuopredivo lakše za organizaciju. Još jedna mogućnost, doduše manje vjerovatna, glasi da Crna Gora odigra jedan ili dva meča kao domaćin na neutralnom terenu.

Postoji opcija i da Crna Gora bude izbačena iz kvalifikacija, ali s obzirom da takvu kaznu UEFA nije izrekla kada je kažnjavala za prekid meča Srbija - Albanija, ni Italija - Srbija prije dvije godine, za tom mjerom ne bi trebalo da posegne ovog puta.

Moguće je da se Crnoj Gori oduzmu i bodovi - jedan, dva ili tri, a možda i da iz nekog bodovnog minusa krene u naredni takmičarski ciklus, što je takođe teško očekivati.

Na kraju, novčana kazna koju će platiti Fudbalski saveza biće, takođe, žestoka.

Posljedice mnogo veće od kazne

Ono što je najgore, posljedice za crnogorski reprezentativni fudbal biće mnogo teže od Uefine kazne, ma kakva ona bila.

Više nećemo biti simpatična reprezentacija iz male zemlje, selekcija koja može da iznenadi, već će se o Crnoj Gori u fudbalskim krugovima govoriti kao o zemlji huligana i divljaka.

Ko god bude gostovao u Podgorici, treba očekivati da mediji u toj zemlji upozore svoje navijače i fudbalera u kakvo strašno mjesto dolaze.

Bonus video: