UZALUD I ODBRANJENI PENAL

Poleksić: Ugašen je crnogorski fudbal

"Kada nas ovoliko malo, koliko nas ima, ne možemo da dočekamo Ruse kao prave prijetelje, kao što bi oni sigurno dočekali nas, onda i zaista i ne zaslužujemo da postojimo na fudbalskoj mapi", kaže Poleksić
89 pregleda 45 komentar(a)
Poleksić, Foto: Savo Prelević
Poleksić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2015. 20:09h

Golman crnogorske reprezentacije Vukašin Poleksić, čiji je odbranjeni penal Širokovu bio povod jednom navijaču sa Zapada na novčićem gađa ruskog beka Kombarova i definitivno prekine utakmicu, teško je podnio sinoćnja dešavanja pod Goricom.

Na pitanje je li se oporavio, odgovorio je oporo:

"Ovdje nema oporavka".

Riječi su potom nadirale same...

"Na kraju, sve puca po nama igračima. Nama koji krv dajemo za reprezentaciju, koji se mjesecima čuvamo za ovu utakmicu, koji dolazimo i igramo povrijeđeni, koji ostavljamo srce za ovaj dres".

Golman mađarskog Pečuja kaže da je prekidom utakmice sa Rusijom ugasio crnogorski fudbal, makar u dogledno vrijeme.

"Ne mogu ni da zamislim šta će se dešavati u bliskoj budućnosti, za mjesec, dva ili pola godine. Ok, igraće se i dalje, ali mislim da je pravi fudbal ugašen, i reprezentativni i klupski!

Huligani su u petak veče odnijeli pobjedu, tvrdi Poleksić.

"Kada nas ovoliko malo, koliko nas ima, ne možemo da dočekamo Ruse kao prave prijetelje, kao što bi oni sigurno dočekali nas, onda i zaista i ne zaslužujemo da postojimo na fudbalskoj mapi".

Odbranjeni penal Širokovu, pa definitivan prekid utakmice samo nekoliko sekundi kasnije, Poleksić je opisao ovim riječima:

"To je kao da sanjate najljepši san, a onda se odjednom probudite i shvatite da je realnost drugačija. Totalni košmar".

Prekidom meča sa Rusijom ugašena je i nada crnogorske reprezentacije da uskoro može na neko veliko takmičenje. Koliko-god ta nada bila realna ili ne prije prekida utakmice..

"U redu, Rusi su bili bolji od nas, i mislim da su najbolja reprezentacija u našoj grupi, bez obzira na bodove. Mi smo sinoć preživjeli takve Ruse, njihove napade i velike šanse, preživjeli smo sudiju, preživjeli smo i penal, a kada nam je samopouzdanje toliko poraslo da smo mogli da krenemo u napad i pobijedimo, te napravimo veliki korak u kvalifikacijama, nama su presudili naši navijači", priča Poleksić.

Uz ogradu, naravno, da se ne radi o pravim navijačima.

"Problem je što se ovo ne dešava prvi put. Zamalo je i pogođen poljski golman prije dvije godine. Ne mogu ni da zamislim svijest navijača koji svjesno nosi baklju da bi je ubacio u teren, koji svjesno lomi stolicu i gađa fudbalera, koji novčićem gađa protivnika. To ili je za ludnicu, ili to neko svjesno radi", kaže Poleksić, koji se izvinjava pravim navijačima.

"Znam je većina prava, većina koja navija grlom i dlanovima i stvarno predstavlja 12. igrača za reprezentaciju, ali većina u ovom slučaju ne može da dođe do izražaja od manjine", zaključuje Poleksić.

"Kada su Englezi riješili problem huligana, može svako"

Golman crnogorske reprezentacije se nada da će se država obračunati sa huliganima.

"Znam da ovo nije samo problem u Crnoj Gori, prekidale su se i utakmice u okruženju, na Balkanu je malo potrebno da se rasplamsaju strasti. Ali, kada su se Englezi prije 20 i više godina obračunali sa huliganima i fudbalske predstave doveli u red, ubijeđen sam da može svako. I mislim da je krajnje vrijeme da se tome stane na put".

Igrali pred praznim tribinama ili na neutralnom terenu, i dalje ćemo se boriti za Crnu Goru

Poleksić (32 godine), kaže da će i dalje nositi dres reprezentacije ukoliko bude dobijao poziv.

"Vjerovao sam da su ove kvalifikacije posljednja šansa nas nekolicine iskusnijih igrača da se sa reprezentacijom plasiramo na veliko takmičenje. I stvarno sam vjerovao da možemo na Evropsko prvenstvo, uprkos slabijim rezultatima na početku kvalifikacija. Treba sačekati nekoliko dana da se ohlade glave, možda će nas sve ovo ojačati i dati nam dodatni motiv da svi nastavimo. Teško je prihvatiti činjenicu da će svih pet utakmica do kraja kvalifikacija vjerovatno biti samo revijalne za Crnu Goru, ali igrali pred praznim tribinama ili na neutralnom terenu u Švajcarskoj, mi ćemo se i dalje boriti za Crnu Goru", istiće Poleksić.