Liberalna partija: Agencija za nacionalnu bezbjednost snosi najveću odgovornost

"Odgovore tražimo od ANB-a, koji su morali preventivno djelovati, naročito podučeni dešavanjima vezanim za nedavnu utakmicu u Beogradu. Može na prvi pogled zvučati čudna veza između ANB i fudbalske utakmice, ali smatramo da na ANB leži najveća odgovornost za dešavanja", piše u saopštenju.
15 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2015. 13:36h

Crna Gora je prekidom fudbalske utkmice sa Rusijom i nemilim događajima koji su je pratili, doživjela najveći dosadašnji sportski poraz, ocijenjeno je iz Liberalne partije (LP).

Navodi se da je prekinuta utakmica bila veliki „šamar“, ali i gorka posljednja opomena, crnogorskoj fudbalskoj organizaciji, sportu ali i državi, da se moraju preduzeti rigorozne mjere ako želimo zaštititi sport i društvo od anticivilizacijskih elemenata.

"Analizirajući sva dešavanja vezana za utakmicu neodoljivo se nameće zaključak da utakmica nije smjela biti završena u regularnom dijelu, vjerovatno i zbog gol razlike, koju takav prekid, donosi. Samo naivni mogu smatrati da je utakmica prekinuta zbog izolovanih incidenata u prvom i 66. minutu, jer je ulog i plasman u završnicu Evropskog fudbalskog prvenstva, mjeren desetinama miliona EUR, iako su se slični incidenti događali i prolazili nekažnjeno i ranije, na stadionu pod Goricom", stoji u saopštenju LP.

Ta partija zatražila je odgovor šta je crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) preduzela u pripremama za visoko rizičnu utakmicu.

"Odgovore tražimo od ANB-a, koji su morali preventivno djelovati, naročito podučeni dešavanjima vezanim za nedavnu utakmicu u Beogradu. Može na prvi pogled zvučati čudna veza između ANB i fudbalske utakmice, ali smatramo da na ANB leži najveća odgovornost za dešavanja", piše u saopštenju.

Navodi se da u LP najviše žale crnogorske fudbalske reprezentativce, navodeći da su oni u odigranom dijelu utakmice dali svoj trenutni maksimum.

"Kao i ogroman broj istinskih ljubitelja sporta, koji su ih sjajno bodrili, a ispali su kolateralna šteta, antisportskih događaja", kaže se u saopštenju.

Rakčević: Zastiđe, a ne ljubav prema Crnoj Gori

Mržnja i divljaštvo iskazano gađanjem gostiju bakljama, kamenjem, upaljačima, stolicama, bubrezima, je zastiđe, a ne ljubav prema Crnoj Gori i nacionalnim timovima, kazao je predsjednik Građanskog pokreta (GP) URA Žarko Rakčević.

On je, povodom incidenata i prekida kvalifikacione utakmice između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Rusije, kazao da su u samo par dana Crna Gora i Podgorica na evropskoj i svjetskoj javnosti predstavljeni u najgorem mogućem svijetlu.

"Osjećamo stid, sram i potrebu za odlučnom reakcijom zbog ispada, divljaštva i primitivizma pokazanog prema sportistima i gostima iz Rusije i Srbije. Gostoprimstvo i u muci su nam kao dar i bogato naslijeđe ostavili naši preci. Ne smijemo dopustiti ni zbog predaka, ni zbog potomaka, ni zbog većine navijača da ovo zlo i huliganstvo ostane nekažnjeno", kazao je Rakčević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, zbog tih neprijatelja Crne Gore i propusta organizatora ljaga je na obrazu svih građana i Crne Gore.

On je kazao da su ogromne i višeslojne posljedice i nematerijalne i materijalne štete nanijete tim postupcima Crnoj Gori.

"Uz duboko i iskreno izvinjenje sportistima, gostima, građanima Rusije, Srbije i cjelokupnoj svjetskoj javnosti GP URA traži najstrožije kazne ne samo za vinovnike ovog divljanja, već i za organizatore i nadležne za održavanje reda i mira", rekao je Rakčević.

Bonus video: