Rusi su pod većim pritiskom nego mi

Baša spušta loptu na zemlju: „Crna Gora ne bi smjela da osjeća pritisak kada igra protiv reprezentacija kao što je Rusija”
4 komentar(a)
Marko Baša, Foto: Savo Prelević
Marko Baša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2015. 12:11h

Komandant odbrane Marko Baša, zvanično najbolji crnogorski fudbaler u 2014. godini, večeras će u pokušaju da zaustavi protivničke napadače koristiti iskustvo koje je sticao u Ruskoj ligi - čak tri sezone je nosio dres moskovske Lokomotive (2008 - 2011), upoznao je dobro gotovo sve fudbalere sa spiska Fabija Kapela.

"Znam uglavnom sve igrače koji su pozvani za ovu utakmicu. Čak i većina mlađih igrača koji su se našli na spisku dolazi iz škole moskovske Lokomotive iz vremena kada sam ja tamo igrao. Radi se o veoma iskusnoj grupi igrača, koji već godinama igraju zajedno. Očekivalo se da nakon Svjetskog prvenstva naprave smjenu generacija, ali Kapelo i dalje insistira na istoj grupi igrača. Očigledno je da nemaju mlađi kadar koji može da zamijeni iskusnije igrače", kaže Baša za magazin Fudbalskog saveza Crne Gore.

O „zbornaji”, ipak, Baša govori s poštovanjem - u jednoj od najvažnijih utakmica crnogorskog tima u posljednje vrijeme, defanzivac Lila ulogu favorita propušta protivniku.

"Mislim da ne bismo smjeli da osjećamo pritisak. Igramo protiv ozbiljne reprezentacije, redovnog učesnika velikih takmičenja, koja je kvalifikacije po običaju završavala kao pobjednik grupe. To dovoljno govori o kvalitetu i iskustvu koje posjeduje. Utakmica je podjednako važna za oba tima, ali ja mislim da su oni ti koji osjećaju veći pritisak. Zapravo, smatram da Crna Gora ne bi smjela da osjeća pritisak kada igra protiv takvih protivnika. Rusija je veliki favorit, a na nama je da damo sve kako bismo je iznenadili", ističe 32-godišnji defanzivac.

Baša spušta loptu na zemlju i kada su u pitanju značaj večerašnjeg meča i očekivanja u daljem toku kvalifikacija. Uoči početka priprema selektor Branko Brnović je istakao da je ovo utakmica koja se mora dobiti.

"Sigurno da su nam potrebna ta tri boda. Matematički gledano, utakmica nije odlučujuća, ali bi put do jednog od prva tri mjesta sigurno bio mnogo komplikovaniji ako ne pobijedimo. Ipak, ne treba zaboraviti da su i Rusi u istoj poziciji, a ni Šveđani nisu daleko odmakli. To znači da i sa bodom ostajemo u trci za mjesto u baražu. Ipak, to ne znači da ćemo se zadovoljiti remijem - učinićemo sve da osvojimo tri boda", zakljui

Utakmica dolazi prebrzo za Rusiju

Svi fudbaleri sa spiska Fabija Kapela nastupaju u ruskoj Premijer ligi, koja je nastavljena prije tri sedmice, nakon zimske pauze duge tri mjeseca...

"Ruske ekipe se tokom zimske pauze dugo i temeljno pripremaju, što može da potvrditi i nekoliko naših igrača koji igraju tamo. Ne sumnjam da će biti izuzetno fizički pripremljeni, ali je moguće da će im nedostajati takmičarskih utakmica. Meč sa Crnom Gorom za njih dolazi veoma brzo, jer je prvenstvo počelo prije tri sedmice, što bi mogla da bude prednost za naš tim", zaključio je Marko Baša.

Jovetić najskuplji

Napadač crnogorske reprezentacije Stevan Jovetić najskuplji je fudbaler koji će večeras istrčati na teren stadiona pod Goricom - po Transfermarktu, Jo-Jo košta 20 miliona. Slijede Rusi Džagoev (18), Kokorin (15 miliona) i Denisov (11), pa onda Mirko Vučinić, čija je cijena trenutno devet miliona.

Akreditovano 115 novinara

Mediji iz Rusije zainteresovani su da prate večerašnju utakmicu, ali ne koliko Englezi prije dvije godine - akreditacije za večerašnji duel zatražila su 24 ruska novinara.

Ukupno je za večerašnju utakmicu akreditovano 115 predstavnika sedme sile, uključujući i foto-reportere.

Rusi favoriti po kladionicama

Rusi su favoriti po kladionicama, pod Goricom su toliki favoriti do sada bili samo Italijani i Englezi. Koeficijent na pobjedu „zbornaje komande” varira od 2 do 2,1, zavisno od bukmejkerske kuće.

Neriješen ishod vrjednuje se koeficijentima između 3,1 i 3,3, dok je najveća kvota na pobjedu Crne Gore - između 3,5 i 4,25!

Trijumf Vučinića i društva po kladionici „Paddy power”, na primjer, donosi tri puta veći novac od uloženog.

Bonus video: