Vađenje protiv Rusije - nažalost, noćas je baš tako

"Vrlo teška utakmica za vađenje, ali znamo šta nam znače tri boda", kaže Brnović
0 komentar(a)
Crna Gora - Moldavija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Moldavija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2015. 12:53h

„To što smo promašili protiv Lihtenštajna, toliko malera, to mora da se vrati”, izjavio je selektor Crne Gore Branko Brnović nakon nesrećnog meča u Vaducu oktobra prošle godine.

Nije se vratilo protiv Austrije u Beču - tu se čak protivnik ispromašivao, nije ni protiv Švedske u Podgorici, jer je Crnoj Gori i tada bila potrebna pobjeda...

Kada će se vratiti i da li će se uopšte vratiti, vrlo su važna pitanja, ali najvažnije od svega - večeras je vjerovatno i posljedna prilika. „Sokoli” su pritjerani uza zid, i više nema nazad...

Crna Gora protiv Rusije, pod Goricom u 20.45 sati, igra utakmicu za povratak u trku za plasman na Evropsko prvenstvo. U slučaju pobjede, duel sa „zbornajom komandom” bio bi samo prvi u nizu odlučujućih, nova velika iskušenja uslijedila bi na ljeto i na jesen, ali bi makar trka i nada trajali do kraja kvalifikacija, kao u prethodna dva ciklusa.

U slučaju poraza - sve bi bilo završeno, i to mnogo prije kraja, jer ni najveći optimisti ne bi vjerovali da Crna Gora u Stokholmu i u Moskvi može da nadoknadi ono što je propustila pod Goricom i u Lihtenštajnu.

Užasna je i činjenica da ni bod protiv Rusije - velike Rusije, nespornog favorita u večerašnjem duelu, ne bi značio puno. Tek je mart - tačno polovina kvalifikacija - a Crna Gora već igra utakmicu koja je eliminaciona, u pravom smislu te riječi.

"Teška utakmica za vađenje, ali baš zbog toga nemamo dilemu - interesuju nas tri boda i sve ćemo učiniti da ih osvojimo", rekao je Brnović , koji nije želio da se bavi kalkulacijama.

Uostalom, Crna Gora više nema šta da kalkuliše.

"Nije gotovo dok god postoje i matematičke šanse, to se mnogo puta pokazalo, nekad nije loše ni kada se ne izgubi utakmica, ali nama ovoga puta odgovara samo pobjeda i razmišljamo samo na taj način".

A da bi se Crnoj Gori vratilo ono što je propušteno u Lihtenštajnu, onoliko promašenih šansi, moraju da se ispune neki preduslovi.

Da bi se realizovale, šanse moraju da se stvaraju. Nekada se, doduše, desi i da iz jednog šuta lopta uđe u mrežu - kao što u Vaducu nije iz 20 - ali u tom slučaju ne treba dozvoliti protivniku da se razmaše.

Makar o jednom segmentu, Brnović ne brine - večeras će nakon duže vremena imati zdrave i spremne Vučinića i Jovetića zajedno.

"Sa njima dvojicom imamo veliki kvalitet naprijed, protiv svakoga možemo da napravimo dvije, tri šanse i da postignemo gol".

"Sredina terena i dalje je najtanji dio tima, pokušaće da je osvježi Adam Marušić, koji će igrati od početka.

"Marušić se polako uklapa u ekipu. Odgovara mu ambijent, jer je ovo grupa dobrih momaka. Mislim da će nam pomoći protiv Rusije, jer je fizički dobro spreman, a to nam je u ovom meču najpotrebnije".

Brnović kaže i da ne brine puno o defanzivi, iako nema jednog od ključniih igrača nazad, Stefana Savića, te otkriva šta će biti najvažnije u igri crnogorskog tima.

"Najvažnija će biti spona između sredine i napada. Ako budemo u stanju da igrom donesemo loptu Mirku i Stevanu, imaćemo veliku šansu. Crna Gora ima različita iskustva sa bivšim sovjetskim republikama (velika pobjeda, pa veliki šamar protiv Ukrajine, isto tako i protiv Moldavije), a večeras se prvi put sastaje sa „majkom Rusijom”.

"Čeka nas mnogo teška utakmica protiv fizički zahtjevnog i izuzetno spremnog tima, sa Kapelom koji zna da igra na rezultat. Ali, imamo pravo da vjerujemo, igramo na našem stadionu i mislim da možemo do tri boda".

Brnović: Nisam omalovažavao Ruse i Kapela

Branko Brnović je na konferenciji za novinare demantovao da je davao izjave u kojima je navodno omalovažavao ruske fudbalere, tvrdeći da nisu za najveće evropske klubove, a koje su odjeknule u ruskim medijima.

"To nisu bile moje izjave. Rusija je uvijek imala velike igrače, a ima ih i sada, dok je Kapelo po meni jedan od pet najboljih trenera na svijetu", rekao je Brnović .

No, konferencija za novinare dobila je još zanimljiviji ton kada je jedan ruski novinar pitao Brnovića „zašto se izvinjava, kada Rusi zaista nemaju velike fudbalere”.

"Nisam se izvinjavao, nego sam samo demantovao nešto što uopšte nisam rekao. A da Rusi nemaju velike fudbalere, to je vaše mišljenje, ja mislim drugačije", kazao je Brnović.

Bonus video: