Kapelu će biti usko ako izgubi

"Dobio sam poziv da budem stručni konsultant na jednoj TV stanici za vrijeme prenosa, ali sam odbio, želim da se zavalim u fotelju i gledam", kaže Božović za „Vijesti”
3 komentar(a)
Miodrag Božović Grof, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Miodrag Božović Grof, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 26.03.2015. 09:06h

Trener Lokomotive iz Moskve Miodrag Božović Grof glavna je fudbalska spona između Rusije i Crne Gore. Vodeći brojne ruske klubove trenirao je pola reprezentacije Rusije, a Rusi su preko njega bolje upoznali i fudbalsku Crnu Goru. Grof će sjutra veče iz svog doma u Moskvi gledati okršaj između dvije fudbalske nacije kojima je najbliži...

"Dobio sam poziv da budem stručni konsultant na jednoj TV stanici za vrijeme prenosa, ali sam odbio, želim da se zavalim u fotelju i gledam", kaže Božović za „Vijesti”.

Rusi su blagi favoriti u utakmici koja je od krucijalnog značaja za oba tima, kaže nekadašnji trener Amkara, Moskve, Dinama iz Moskve i Rostova.

Duel „hrabrih sokola” i „zbornaje komande” ima, međutim, mnogo propratnih elemenata.

"U Rusiji je veliko interesovanje za utakmicu, smatraju da im je ovo odlučujući meč i da moraju da pobijede. Sami su sebi nametnuli imperativ, a to u fudbalu često zna da bude mač sa dvije oštrice", tvrdi Božović.

Na pitanje da li će Fabio Kapelo dobiti otkaz ako izgubi u Podgorici, Božović je odgovorio:

"Ne znam, niko ne može da predvidi šta će se dešavati, ali po atmosferi koja vlada u fudbalskoj Rusiji, mislim da će za Kapela biti vrlo, vrlo opasno ako izgubi u Podgorici"!

Rusi neće potcijeniti Crnu Goru, a izjavu napadača Rubina Igora Portnjagina o Edinu Džeku kao našem „najboljem igraču” Božović je nazvao - lapsusom.

"Budite sigurni da su Rusi dobro upoznati sa kvalitetima Crne Gore. Znaju Vučinića, Jovetića, Bašu, Volkova... Znaju da ih čeka užarena atmosfera, znaju i da Crna Gora ima jednu od nasjlabijih liga u Evropi, ali isto tako znaju da to nije mjerilo jer većina fudbalera igra u inostranstvu", ističe Božović.

Najveća snaga „zbornaje” je odbrana, tvrdi trener Lokomotive.

"Ignjaševič i Berezucki komanduju, a iza njih golman Akinfejev. To je trojka iz CSKA koja maltene 15 godina igra zajedno".

Božović kaže da može da zamisli scenario kako Crna Gora, sjutra veče oko 22.30, slavi pobjedu protiv velike Rusije.

"U fudbalu, u jednom meču, za 90 minuta, sve može da se dogodi, posebno u kvalifikacijama, gdje nema izrazitog favorita. Rusi jesu favoriti, ali blagi favoriti. Snaga Crne Gore je jak kolektiv, koji je uvijek bio snaga, uz atmosferu sa tribina i individualni kvalitet napadača. Vidim da se Vučinić raspucao u Emiratima, nije lako davati golove o kakvoj god ligi se radilo, vjerujem da je u golgeterskoj formi",zaključuje Božović.

Kokorin i Baša

Napadač Aleksandr Kokorin, najtalentovaniji fudbaler Rusije, bio je još tinejdžer kada ga je Miodrag Božović trenirao u moskovskom Dinamu.

"Odličan igrač, najveća opasnost prijeti od njega. Već sam rekao ruskim medijima da je Kokorin igrač koji po potencijalu može da igra u bilo kojem evropskom klubu. Kompletan je napadač", kazao je Božović, a onda nastavio poslije kraće zadrške:

"Rusija ima Kokorina, ali Crna Gora ima Marka Bašu. Može Baša da ga zaustavi, siguran sam i da ga dobro poznaje iz vremena dok je igrao u ruskoj ligi".

Učenik u fudbalskom hramu svog učitelja

Jedan od glavnih aduta Fabija Kapela u napadu, 196 centimetara visoki Artjom Dzjuba, izjavio je prije dva dana da igrač koji se preziva Božović ne može da bude loš - aludirajući na svog bivšeg trenera u Rostovu.

"Ne znam da li će Dzjuba početi, zavisi od toga da li će Kapelo igrati sa jednim ili dva napadača, u svakom slučaju u pitanju je sjajan fudbaler".

U reprezentaciji Rusije trenutno je samo jedan fudbaler Lokomotive - 30-godišnje krilo Aleksandr Samjedov. Božović kaže da sa njim nije puno razgovarao o utakmici.

"Samo sam mu rekao da će igrati na stadionu na kojem sam ja fudbalski prohodao"!

Iz Lokomotive jedan, a iz bivšeg Božovićevog kluba, Rostova, čak tri igrača (Dzjuba, Torbinski, Novoseljcev).

"To je već Kapelov izbor", kaže Božović.

Bonus video: