NE ZNA SE HOĆE LI ZA PODRŽATI

FSS: Odluka o Šukeru prevazilazi sportske okvire

61 pregleda 0 komentar(a)
Davor Šuker, Foto: Wikipedia
Davor Šuker, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.03.2015. 12:17h

Fudbalski savez Srbije saopštio je danas da još uvijek neće obavijestiti javnost da li će podržati Davora Šukera u Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) jer to pitanje prevazilazi sportske okvire u regionu.

FSS je prošle nedjelje nakon posjete predsednika Hrvatskog saveza najavio podršku za njegov izbor, posle čega je Koalicija izbeglica u Srbiji zahtevala da odluku preispita zbog Šukerovih fotografija iz 1996. godine na grobu ustaškog vođe i ratnog zločinca Ante Pavelića, podrške Kosovu i izjava da će Hrvati prvi gostovati u Prištini, kao i zbog izjave da će tim na SP u Brazilu igrati u čast Josipa Šimunića, koji je suspendovan zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

"Članovi Odbora za hitna pitanja FSS, poslije obavljenih konsultacija došli su do zajedničkog stava po pitanju glasanja i pružanja podrške određenim kandidatima za mjesto u Izvršnom komitetu UEFA. Dogovoreno je da se o donesenom zaključku neće upoznavati kompletnu javnost u regionu. To pitanje prevazilazi sportske okvire i FSS nije dužan da se javno oglašava. Uz to, dobili smo preporuka nadležnih iz UEFA da se o tome javno ne govori, već da svaka delegacija zadrži interno pravo donošenja odluke o podršci određenim kandidatima i da se o tome izjasni putem tajnog glasanja na sjednici u Beču", navodi se u saopštenju na sajtu FSS.

Iz FSS-a su poručili da o donešenoj odluci neće obavestiti predsednika Fudbalskog saveza Hrvatske Šukera, kao i ostale potencijalne kandidate.

"Ovakvim stavom želimo da pokažemo profesionalni odnos ka važnom pitanju, isključujući mogućnost bilo kakvih debata kroz medije. Podsjećamo da FSS kontinuiranim radom u prošlosti, pored ispunjavanja sportskih zadataka u međunarodnim organizacijama, brani i nacionalne interese, sa čime ćemo nastaviti i u budućnosti. FSS je, na žalost, jedan od rijetkih domaćih sportskih saveza koji je napornim radom i djelovanjem uspio da odbrani ulazak međunarodno nepriznate takozvane države Kosovo u fudbalske institucije i time izdrži veliki pritisak, od kojeg, između ostalog, nije mogao da se odbrani ni Olimpijski komitet Srbije".

Dalje se navodi da FSS ne želi nikome da služi za ličnu promociju, već da pokaže ozbiljnost u radu, kao i da su mu je u interesu dobri odnosi sa svim evropskim i svjetskim nacionalnim organizacijama.

Glasanje za mjesta u članstvu Izvršnog komiteta održaće se 24. marta na sjednici Kongresa UEFA u Beču.