Kontinent odvojio Ostrvo, prvi put od 1993. godine

Posljednjeg predstavnika kolijevke fudbala u Evropi potopio je Dinamo u Kijevu, a ranije su iz Lige šampiona eliminisani Čelzi, Arsenal i Mančester siti, pa prvi put ni jedna ekipa sa Ostrva neće biti četvrtfinalista evrokupova još od sezone 1992/93.
0 komentar(a)
Andrej Jarmolenko, Foto: Reuters
Andrej Jarmolenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2015. 22:14h

U šeširima žrijeba u Nionu sjutra neće biti ekipa sa Ostrva. Posljednjeg predstavnika kolijevke fudbala potopio je Dinamo u Kijevu, a ranije su iz Lige šampiona eliminisani Čelzi, Arsenal i Mančester siti!

Iako je Roberto Martines izveo na Olimpijskom stadionu u Kijevu najjači sastav, Everton nije uspio da se odbrani od raspoloženog domaćina, kojeg je predvodio Andrej Jarmolenko, koji je golom i asistencijom već u 35. minutu vratio stvari sa "Gudisona" u egal. Do kraja su Kijevljani bili bolji rival i zasluženo se našli u četvrtfinalu.

A Napoli je prvi četvrtfinalista ovosezonskog izdanja Lige Evrope. Napolitanci su na "Himki areni" u Moskvi odoljeli furioznim napadima domaćina, imali sreće i da u prvih 20 minuta domaćinu zbog ofsajda budu poništena dva gola, i do kraja bunkerom uspjeli da ne prime gol. Meč je završen bez pogodaka, pa ekipa Rafe Benitesa ide dalje zahvaljujući pobjedom od 3:1 pred svojim navijačima.

A španski trener je dokazao da je, po ko zna koji put, specijalista za kup takmičenja, jer je njegova ekipa igrala maksimalno angažovano i nije dozvolila Dinamu nadu da može da nadoknadi izgubljeno u Napulju.

U italijanskom derbiju Fiorentina je deklasirala Romu na "Olimpiku". "Vučica" je bila nemoćna da probije sjajnu odbranu kojom je komandovao povratnik, naš internacionalac Stefan Savić, zvanično najbolji igrač "ljubičastih" u prošloj godini. Ipak, Savić je obnovio povredu i izišao je iz igre u 41. minutu, ali je do tada Fiorentina sa tri gola već ovjerila prolazak.

U revanšu španskog derbija nije bilo nepoznanica, pošto je Sevilja u prvom duelu na "Madrigalu" završila posao. Na svom "Pishuanu" Andalužani su samo potvrdili da su u boljoj formi od "žute podmornice".

Nade Intera da može preokrenuti rezultat protiv druge ekipe u Bundes ligi, raspršio je Italijan, Danijel Kaliđuri sredinom prvog poluvremena. "Roso-neri" su makar imali remi u džepu, ali je u finišu Niklas Bendtner donio novu pobjedu "vukovima".

A duel Bešiktaša i Zenita je umalo bio repriza prvog odmjeravanja snaga u Briselu - Bešiktaš je poveo u drugom poluvremenu, a Klub Briž je preokrenuo za pobjedu. Da sve ne bude isto, svojim drugim golom a trećijm gostiju pobrinuo se u 90. minutu rezervista Mbombo.

Iako je u 90. minutu imao velikih 2:0 iz prvog meča, Zenit je strahovao u Torinu tokom šest minuta nadoknade, jer je Poljak Kamil Glik doveo Torino u vođstvo. Ipak, rezervista Nikolas Lomberts je dva minuta kasnije sa gol linije spasao produžetaka tim sa Petrovskog.

Najviše drame pružio je meč na "Ajaks areni" gdje je domaćin anulirao minus od jednog gola iz prvog duela sa Dnjeprom. U produžecima je, međutim, Konopljanka postigao gol, pa je uzaludna bila pobjeda "kopljanika" u finišu drugog produžetka.

Rezultati:

Dinamo M. - Napoli 0:0 -1:3

Roma - Fiorentina 0:3 - 1:1

(Rodriges (penal) 9, Alonso 18, Basanta 22)

Dinamo K. - Everton 5:2 - 1:2

(Jarmolenko 21, Teodorčik 35, Veloso 37, Gusjev 56, Antunješ 76 - Lukaku 29, Jagielka 82)

Ajaks - Dnjepar 2:1 produžetak -0:1

( Bazur 60, Van der Horn 117 - Konopljanka 97)

Bešiktaš - Klub Briž 1:3 - 1:2

(Ramon 48 - De Suter 61, Mbombo 80, 90)

Inter - Volfsburg 1:2 - 1:3

(Palasio 71 - Kaliđuri 24, Bendtner 89)

Sevilja - Viljareal 2:1 - 3:1

(Ibora 69, Suares 83 - Đovani dos Santos 73)

Torino - Zenit 1:0 - 0:2

(Glik 90)

Bonus video: