Od buntovnika do velikana: Inter danas slavi 107 godina postojanja (video)

4 komentar(a)
Inter, Liga šampiona, Foto: Inter.it
Inter, Liga šampiona, Foto: Inter.it
Ažurirano: 09.03.2015. 16:19h

"Od buntovnika do velikana", tako je išla Interova istorija, kluba koji danas slavi 107. rođendan.

Opšte je poznato kako je nastao Inter tog 9. marta 1908. godine i da je grupa pobunjenika riješila da napusti tadašnji fudbalski i kriket klub Milan i osnuje "FC Internazionale" kako bi, kao što i samo ime govori, dala šansu i strancima u Italiji koji su bili ignosirani.

Inter je ubrzo opravdao taj bunt i nastavio da ga slijedi, a za prvi Skudeto su mu bile potrebne samo dvije godine - osvojio ga je 1910. godine, ali je na drugi čekao sve do 1920...

Najslavniji trener u istoriji "crno-plavih" je Elenio Erera, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka predvodio klub do tri titule u Italiji, ali i dvije u Kupu šampiona.

Inter je nakon toga na trofej prvaka Evrope čekao sve do 2010. godine kada je Ereru "odglumio" Žoze Murinjo i postao ikona novije istorije milanskog velikana.

Rođendan Intera nije zaboravio legendarni golman Valter Zenga, koji se oglasio na Tviteru. Isto je uradio i Marko Materaci, kao i Juri Đorkaef i Huan Sebastijan Veron - njih dvojica su, interesantno, rođena baš na današnji dan (1968. odnosno 1975. godine).

Klub sa "Đuzepe Meace" je napravio i film od 95 sekundi koji simbolizuje 107 godina, a u njemu se pojavljuju najbitniji likovi Intera u istoriji.

Akcenat je stavljen na Đakinta Faketija, igračku legendu, a onda i operativca Intera, koji je preminuo 2006. godine.

Pogledajte

U 107 godina postojanja Inter je osvojio 18 titula prvaka Italije, sedam trofeja Kupa Italije, pet puta je bio najbolji u Superkupu.

Od međunarodnih pehara u vitrinama ima ukupno devet - po tri Kupa (Lige) šampiona i Kupa Uefa, dva Interkontinentalna kupa i jednom je bio najbolji na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Bonus video: