Savićević: Italijanski fudbal treba da se mijenja

104 pregleda 20 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2015. 22:30h

U razgovoru za italijanski Radio Sportiva, Dejan Savićević je kazao da "italijanski fudbal treba da se mijenja".

"Osim Montele (trener Fiorentine, prim.a.), svi ostali čekaju rivala, svi igraju iza lopte. Sve je manje navijača jer se u Italiji igra loš fudbal", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

Savićević je prokomentarisao derbi između Rome i Juventusa (1:1).

"Razumijem Juventus, jer ima devet bodova prednosti, ali kako je Roma mislila da pobijedi sa onakvom postavkom igre. U decembru sam gledao meč Sampdorija - Udineze, duel dvije ekipe koje su igrale za pobjedu. Potrebno je izvršiti pritisak na italijanske trenere da mijenjaju mentalitet", ističe Savićević.

Savićević je ostao u srcima navijača Milana, a on sa razočaranjem priča o negativnom momentu "rosonera".

"Žao mi je zbog situacije u kojoj se Milan nalazi. Mnogo povreda je uticalo na kompletnu sezonu. Nije Inzagi kriv, često se dešava da i iskusni treneri imaju loše rezultate. On nikad nije imao kompletnu ekipu na okupu, oni koji se vraćaju nakon povrede nijesu maksimalno spremni. Dovoljno je vidjeti šta se dogodilo igračima kao što su El Šaravi, koji je u dvije godine imao puno problema, kao i De Šiljo".

"Igrači koje je Milan doveo u januaru su nijesu mnogo kvalitetni, osim Destra, koji je igrač koji obećava i svuda je dobro igrao. I u prvim kolima kada se činilo da Milanu dobro ide, nakon pobjede u Parmi sa 4:3, vidjelo se da nešto ne štima. U Italiji pobjeđuju ekipe koje imaju najbolju odbranu, a ne najbolji napad".

Savićević se saglasio sa nedavnim stavom Ariga Sakija.

"Rekao je istinu, i zbog nje je kritikovan. Da bi se se odbranio italijanski fudbal, treba da igraju italijanski igrači. Kako je moguće drugačije zamisliti da reprezentacija pobjeđuje.

"Geniju" su po ukusu Laveci i Teves.

"Prije nekoliko godina kada je igrao Laveci gledao sam samo Napoli zbog njega. Kad dobije loptu, uvijek ide na dribling. Teves me iznenadio, nijesam očekivao da će još uvijek biti igrač koji pravi razliku".

Savićević je kritikovao Kovačića iz Intera.

"Mislio sam da je Kovačić budući šampion. Sad više nijesam siguran da je veliki igrač, nešto mu fali.

Dejo je imao i savjet za Stevana Jovetića.

"Treba da ide negdje gdje može da igra ili da sačeka još malo jer će Pelegrini možda dobiti otkaz. Pelegrini nikad neće ništa osvojiti, i biće smijenjen. Možda nakon toga dođe neki trener koji će Stevanu dati više prostora za igru. Mnogo zavisi od trenera, i Nastasić je morao da ide jer je Pelegrini na njegovo mjesto doveo Demikelisa. Svako drugi bi dao šansu mlađem igraču. Siti je doveo Bonija i Stevan se nalazi u ružnom trenutku, ali neće imati problema da se povrati. Fudbal je čudan, uslovljen prevelikim interesima", zaključio je Savićević.

Bonus video: