Mančester ima "prvi fudbalski hotel na svijetu"

0 komentar(a)
Hotel Fudbal, Foto: Wikipedia.org
Hotel Fudbal, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 02.03.2015. 17:18h

Mančester je dom dva kluba koja su, po procjeni Forbsa, među sedam najbogatijih na planeti.

"Kišni grad" je i sjedište britanskog Nacionalnog fudbalskog muzeja, koji godišnje privuče oko 350 hiljada posjetilaca.

Od minulog vikenda, turistička ponuda centra sjeverne Engleske bogatija je za „prvi fudbalski hotel na svijetu“, kako vlasnici vole da ga zovu.

Preko puta "Old traforda" nikao je osmospratni objekat zamišljen kao Meka za navijače Junajteda. Legenda "đavola" Rajan Gigs našao se na čelu grupe investitora u čijem vlasništvu je hotel sa četiri zvjezdice i 133 sobe. Ime? Inventivno - "Hotel Fudbal".

Posebna poslastica za goste je kafe bar "Raj", dizajniran u obliku fudbalskog terena, iz koga se može uživati u panorami Mančestera. U hotelu su smještene i prostorije kluba navijača Junajteda.

"Ovo parče zemlje naspram “Old traforda” bilo je slobodno i opredijeljeno za gradnju", kaže Gigs, najtrofejniji igrač u engleskoj fudbalskoj istoriji, koji je na današnji dan debitovao za "đavole" u engleskom šampionatu.

"Htjeli smo da ovaj prostor namijenimo navijačima. Ipak, dobili smo dozvolu da podignemo objekat na osam spratova. Jasno, pomislili smo, šta će navijačima osam spratova. Tako smo došli na ideju na sagradimo hotel", istakao je Gigs.

Pored Gigsa, nekoliko igrača iz zlatne Junajtedove "generacije '92", među njima i Gari Nevil i Niki Bat, uložili su novac u hotel.

"Gari i ja, sa ostalimo iz tima investitora, posvetili smo šest-sedam godina realizaciji ideje. Dakle, nije riječ o tome da fudbaleri daju svoje ime hotelu ili restoranu i samo žele da zarade. Mi smo neprestano bili u kontaktu sa arhitektama, građevinarima, dizajnerima i dekoraterima i obratili smo pažnju na svaki detalj", navodi Gigs.

Cijena najjeftinijeg jednodnevnog pansiona u hotelu „Fudbal“ je140 funti.

Za noć provedenu nadomak "Teatra snova" i nije mnogo.

Bogatstvo na Ostrvu

Britanska turistička organizacija procjenjuje da godišnje 900 hiljada ljudi posjeti Ostrvo fudbala radi, ubrizgavajući finansijsku injekciju vrijednu 700 miliona funti.

U fudbalske turiste ubraja se i Fil Nidam, navijač Mančester junajteda.

"Gledali smo kako se hotel gradi i sada kada je otvoren želimo da ga posjetimo. Sanjam o tome da po buđenju, na dan utakmice, razgrnem zavjese i ugledam "Old traford". Postoji li išta bolje od toga...", rekao je Nidam.

Bonus video: