Valke: Klubovi neće dobiti kompenzaciju

0 komentar(a)
Valke, Foto: Reuters
Valke, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2015. 08:56h

Generalni sekretar Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Žerom Valke odbio je danas predloge da se bogatim evropskim klubovima plati kompenzacija za narušavanje njihovih kalendara takmičenja ako dođe do promjene termina Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Fifa će sredinom marta odlučiti da li će se promijeniti termin Mundijala 2022. godine i turnir održati u novembru i decembru, umjesto na ljeto. Evropske lige će zbog toga morati da promijene kalendare svojih takmičenja, kako bi na vrijeme pustili igrače za pripreme reprezentacija za Mundijal.

"Znamo da nije savršeno... Svi pravimo ustupke. Neće biti kompenzacije pošto ne radimo ništa što uništava fudbal. Ima vremena - sedam godina da se reorganizuje fudbal širom svijeta za taj Mundijal 2022. godine", rekao je Valke.

Predsjednik Udruženja evropskih fudbalskih klubova (ECA) Karl-Hajnc Rumenige juče je zatražio kompenzaciju za klubove, pošto "ne žele da snose troškove prekida".

"Mislim da ne moram da se izvinjavam", rekao je Valke.

Predstavnici Fife i ECA moraju da se dogovore o isplatama klubova za puštanje fudbalera na Svjetsko prvenstvo 2018. i 2022. godine.

Fifa je prošle godine isplatila 70 miliona dolara klubovima koji su pustili svoje igrače na Mundijal u Brazilu.

Valke je naveo da Evropska fudbalska unija (Uefa) podržava predlog da se finalna utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine odigra u petak, 23. decembra.

Taj predlog je naljutio Britance, koji smatraju da će proslave praznika biti ugrožene.

Od 1970. godine svaka finalna utakmica na Svjetskom prvenstvu igrana je nedjeljom.

Valke je rekao i da bi Fifa mogla da napravi ustupak klubovima i da skrati turnir sa 32 na 28 dana.

Fifa će konačnu odluku o promjeni termina donijeti na sastanku Izvršnog odbora 19. i 20 marta u Cirihu.

Bonus video: