Derbi u podne za početak sa stilom

5 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2015. 07:51h

Uprkos konstantnom padu kvaliteta, nestašici pravog fudbala, nedostatku publike i interesovanja, drugi dio Telekom 1. CFL makar će početi sa stilom - najvećim crnogorskim derbijem Sutjeska - Budućnost, danas kraj Bistrice tačno u podne (TV prenos).

Dva sata kasnije igraju se ostali mečevi 18. kola - sa centra kreće jesenji šampion Rudar, koji dočekuje Grbalj, kao i trećeplasirana Mladost, koja je veliki favorit protiv Bokelja na Starom aerodromu.

Derbi velikog uloga

Iako je tek početak drugog dijela šampionata, a sezona tačno na polovini, najveći crnogorski derbi ima veliki značaj za oba rivala. Pojačana Sutjeska, sa Andrijom Delibašićem u vrhu napada, Draškom Božovićem na sredini, pokušaće trijumfom da dobije dodatni psihološki impuls u trci za Rudarom - i da makar zadrži "minus četiri" nakon derbija.

Iz ugla Budućnosti, derbi daje mnoge odgovore. Ishod duela kraj Bistrice odmah će pokazati da li je ekipa Dragana Radojičića, koja nije dovela nijedno pojačanje, spremna da se uključi u borbu za vrh tabele.

"Mečevi između Sutjeske i Budućnosti uvijek su donosili neizvjesnost. Za utakmice kakva je današnja poseban motiv nije potreban. Prva utakmica je uvijek najteža, posebno kada naspram sebe imate ekipu koja će biti silno motivisana. Atraktivnijeg protivnika za start prvenstvene trke nismo mogli da dobijemo. Od prvog minuta napašćemo rivala, koji će do tančina biti upoznat sa našim manama i vrlinama. Ipak, najvažnije od svega je da se mi pitamo. Ako budemo na visini zadatka, Budućnost nema šta da traži u Nikšiću. Želimo od starta da bilježimo pobjede. Vjerujem da će trijumf nad Budućnosti biti prvi u nizu. Najmanje je bitno da li ćemo pogoditi mrežu jednom ili više puta. Jednostavno, tri boda moramo da osvojimo, sve ostalo je nebitno", rekao je Dejan Ognjanović, defanzivac Sutjeske i nekadašnji štoper Budućnosti.

Radojičić: Pomiješane emocije

I u taboru Budućnosti je jedan bivši član protivničkog tima - i to trener Radojičić, koji se prvi put vraća na stadion kraj Bistrice nakon što je Nikšićanima donio dvije uzastopne titule.

"Uvijek je lijepo vratiti se na mjesto uspjeha, emocije su pomiješane, ali ja sam profesionalac i uradiću sve da moja ekipa izvuče što bolji rezultat. Nikada ne znate gdje vas vode fudbalski putevi, mene je ovoga puta odveo na ljutog rivala", kazao je Radojičić.

Trener Budućnosti zadržao je optimizam, iako je krajem prošle godine ostao bez najboljeg strijelca Adrovića, a uprava kluba mu nije dovela pojačanje.

I ne samo to, Podgoričani će biti bez maltene jedinog pravog napadača Aleksandra Vujačića, koji je drugi put otišao negdje na probu.

"Idemo ekipi koja je maltene mini-reprezentacija ove lige i koja s pravom ima najveće aspiracije. Poznajem mentalitet igrača Sutjeske i znam da nas čeka mnogo težak posao. Sa druge strane, naš cilj su tri boda, bez obzira na sve. Tako smo se pripremali, tako razmišljamo i budite sigurni da se nikom nećemo pomjeriti ni za pedalj, pa makar se radilo i o vrlo jakoj ekipi Sutjeske", ističe Radojičić.

Derbi u Nikšiću mogao bi da približi Budućnost vrhu, ali i da je definitivno eliminiše iz borbe za titulu.

"Mnogo značajna utakmica. Ako osvojimo tri boda, opet ćemo se vratiti u vrh. Ali, ne možemo samo da pričamo, moramo da djelujemo na terenu, želimo pobjedama da nadoknadimo ono što smo propustili u prvom dijelu sezone".

Rudar želi uspješan start

Grbalj je prva prepreka Pljevljaka ka zacrtanom cilju. Na papiru, jesenji prvak je svakako favorit, i zbog kvaliteta i domaćeg terena, ali u Rudaru ne žele da se razmeću previše optimističkim izjavama.

Svjesni su da je tek početak proljeća i prva zvanična utakmica nakon duge zimske pauze, kada su i neprijatna iznenađenja i te kako moguća.

Zato je oprez veoma uočljiv u riječima stratega Mirka Marića, koji ipak ne spori da se od njegovih izabranika očekuje dobar start, pobjeda i bodovi za dodatno učvršćenje liderske pozicije:

"Nikad nam nije bilo lako protiv ekipe iz Radanovića, bez obzira na trenutni plasman ili teren na kome se igra. Često su znali da nas namuče, pa nam zato ostaje da od prvog do 90 minuta budemo maksimalno koncentrisani i disciplinovani, kako bismo što lakše savladali potencijalne teškoće. Iza nas su solidne pripreme, mislim da nismo slabiji nego jesenas i da ćemo biti konkurentan učesnik šampionske trke. To, međutim, podrazumijeva pobjede pod Golubinjom. Nadam se da će prva u nizu stići već danas", kaže Marić kome ozbiljan problem predstavlja povreda i vjerovatni izostanak najboljeg napadača, Igora Ivanovića, kao i odsustvo sjajnog veziste Kata koji je na probi u Italiji.

Raspored

SUTJESKA - BUDUĆNOST 12.00

Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

RUDAR - GRBALJ 14.00

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

MLADOST - BOKELJ 14.00

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

LOVĆEN - MOGREN 14.00

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

MORNAR - ZETA 14.00

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

BERANE - PETROVAC 14.00

Sudija: Aleksandar Marković (Cetinje)

Bonus video: