Trka za titulu utroje

Rudar, Sutjeska i Mladost doveli su po jednog napadača, što govori o ambicijama da postižu golove i napadnu trofej - kaže Vlaisavljević
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2015. 11:44h

Borba za titulu vodiće se između tri tima - Rudara, Sutjeske i Mladosti - smatra bivši selektor mlade reprezentacije Crne Gore Dušan Vlaisavljević, najavljujući sjutrašnji početak drugog dijela Telekom 1. CFL.

U proljećnu trku za trofej Rudar ulazi sa četiri boda više od Sutjeske i Mladosti, koji dijele drugo mjesto, dok četvrtoplasirana Budućnost kasni čak osam bodova za liderom.

„Tri vodeća tima pojačana nastavljaju prvenstvo, i što je posebno interesantno - sva tri tima su dovela po jednog napadača”, kaže Vlaisavljević.

Rudar je doveo Vula Vujačića iz Mogrena, Sutjeska Andriju Delibašića, a Mladost Ivana Vukovića.

„Dovođenje napadača je dokaz da te ekipe imaju ambicije da napadaju, postižu golove, pobjeđuju, samim tim i da napadaju trofej”, dodaje bivši selektor mladih.

Četvrtoplasirana Budućnost nije dovela nikog - apsolutno nikog, pa se neko na društvenim mrežama našalio da je „trebalo reći upravi da je bio prelazni rok”.

Po Vlaisavljeviću, Budućnost će teško moći da se uključi u trku za titulu.

„Ne vidim Budućnost u borbi za prvo mjesto. Otišao je najbolji strijelac Adrović, a nije došao niko. Čitam izjave fudbalera Budućnosti da mogu da se uključe u trku za titulu, ali nije problem samo u tome što nema pojačanja, čak ni to što je zaostatak osam bodova. Problem je što treba da jure tri tima, ne samo jedan, što je vrlo, vrlo teško”, ističe Vlaisavljević, dugogodišnji fudbaler Budućnosti.

Kratka istorija crnogorskog fudbalskog šampionata govori da se na proljeće rijetko dešavaju preokreti. Zeta je prve godine (2006/07) nadoknadila tri boda zaostatka u odnosu na Budućnost i osvojila titulu, dok se Budućnost „revanširala” naredne sezone kada je nadoknadila zimski minus od pet bodova u odnosu na Zetu.

Od tada, a odigrano je još šest sezona - prvaci su uvijek bili timovi koji su bili lideri na kraju jeseni.

Zato je prednost Rudara od četiri boda - vrlo značajna, tvrdi Vlaisavljević.

„Rijetko se dešavaju preokreti na tabeli, nisu se dogodili već šest sezona i zbog toga je Rudar glavni favorit da osvoji titulu. U pitanju je ozbiljan tim koji je u prvom dijelu sezone ponekad imao problem da na domaćem terenu probije gostujući bedem. Možda će taj problem riješiti sa Vujačićem, ali će možda i njemu trebati vremena da se uklopi”.

Sutjeska, po Vlaisavljeviću, ima najozbiljniji tim.

„Nije stigao samo Delibašić, već po jedan igrač u svakoj liniji tima. U veznom redu Draško Božović, u odbrani Šofranac. U ovom momentu nekako mi izgladaju najkompaktnije, što garantuje vrlo neizvjesnu trku za titulu. Na tu neizvjesnost utiče i obrnuti Bergerov sistem po kojem se derbi između prvog i drugog igra u pretposljednjem kolu i vrlo je moguće da će se u njemu riješiti prvak”.

Mladost takođe može da se umiješa...

„Po onome što sam čuo, igrali su vrlo dopadljiv fudbal na pripremama u Antaliji. Imaju dobar tim i rasterećeni su, što može da bude njihov adut. Sa visokim Milićem i pokretnim Vukovićem biće jako opasni u napadu”, kaže Vlaisavljević.

Ostalo je manje-više poznato i predvidivo...

„Berane će teško moći da izbjegne ispadanje, iako ima iskusnog trenera, dok će Mogren zbog situacije u kojoj se nalazi teško izbjeći baraž. Borba za izbjegavanje još jednog mjesta u baražu vodiće se između Bokelja, Mornara i Zete”, zaključuje Vlaisavljević.

Sutjeska nije mogla da nađe boljeg od Delibašića

Povratak Andrije Delibašića u Sutjesku najznačajnija je vijest nikad siromašnijeg prelaznog roka u Crnoj Gori, koji je završen prije dvije noći.

Po Dušku Vlaisavljeviću, Delibašić je idealan za Sutjesku.

„Da su mogli da biraju, ne bi pronašli boljeg. Ne samo zbog kvaliteta i iskustva, već i zbog Delibašićevih karakteristika. U pitanju je napadač koji se odlično kreće i koji je brz na malom prostoru, u šesnaestercu. U domaćoj ligi može da napravi razliku i bude od velike pomoći ekipi Sutjeske”, kaže Vlaisavljević.

Dva puta titulu osvajao tim koji nije bio jesenji prvak

Dva puta se dogodilo da titulu osvoji ekipa koja nije bila prva na polusezoni. Zeta je prve sezone u nezavisnoj Crnoj Gori nadoknadila zimski minus od tri boda u odnosu na Budućnost, dok je naredne sezone situacija bila obrnuta, kada je Budućnost nadoknadila minus pet. U narednih šest sezona titulu su osvajali jesenji prvaci.

Najvažniji datumi

24. februar: Crnogorski derbi Sutjeska - Budućnost

14. mart: Lider Rudar gostuje Mladosti u Podgorici

21. mart: Počinje 3. krug prvenstva po Bergerovom sistemu

8. april: Prve utakmice polufinala Kupa

22. april: Revanši polufinala Kupa

20. maj: Finale Kupa na stadionu pod Goricom

23. maj: Veliki derbi između 1. i 2. na tabeli nakon 2. kruga

30. maj: Posljednje kolo prvenstva

3. jun: Prve utakmice baraža za opstanak

7. jun: Revanši baraža za opstanak

Galerija

Bonus video: