Utakmica koja se čekala 12 godina

Protiv svoje Srbije, Ljubiša Tumbaković želi da napravi novi veliki korak ka velikim stvarima na klupi reprezentacije Crne Gore
41 komentar(a)
trening crna gora, Foto: Filip Roganović
trening crna gora, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.10.2018. 05:26h

Prvi fudbalski meč Crne Gore i Srbije igra se večeras pod Goricom, a počeo je još prije osam mjeseci u Lozani kada je obavljen žrijeb za Ligu nacija, poručio je selektor crnogorske reprezentacije Ljubiša Tumbaković.

"Sjedjeli smo zajedno, delegacija iz Srbije i delegacija iz Crne Gore, a ako nešto nismo željeli ni mi ni oni, to je da igramo jedni protiv drugih u ovom takmičenju. Željeli smo da to bude u nekim drugim, prijateljskim okolnostima", kazao je Tumbaković na pres konferenciji.

Osam mjeseci je trajalo odbrojavanje, danas se završava - jedna protiv druge, na fudbalskom polju, naći će se zemlja u kojoj je Tumbaković rođen, u kojoj se trenerski afirmisao, i zemlja čiju reprezentaciju sa velikim uspjehom vodi već tri i po godine.

I, želio to da prizna ili ne, za crnogorskog selektora je večeras specifična utakmica... "Hoću i želim da se ponašam kao profesionalac. Želim da protiv Srbije igramo takmičarsku, a sa druge strane prijateljsku i bratsku utakmicu. Tako ću to i doživjeti. Takođe, ne postoji nijedan trener na svijetu koji kada izađe na zeleni pravougaonik ne želi da napravi rezultat. Tako ću se i ja ponašati, naravno u okvirima sportskog takmičenja i nadmetanja", poručio je Tumbaković.

I za njega i za Crnu Goru večeras je, međutim, velika šansa - da protiv prvog favorita grupe, reprezentacije koja je igrala na Svjetskom prvenstvu, naprave veliki korak ka velikim stvarima...

"Važna je utakmica, naravno, ali ne može da bude odlučujuća. Ostaju još tri kola - stalno treba stvarati rezultat i ne gledati onu drugu utakmicu u grupi. Ali, u istoj mjeri, nekada zavisite i od drugih mečeva", kazao je Tumbaković.

Utakmica sa Srbijom, iako specifična, iako istorijska, na kraju vrijedi - tri boda, baš kao i mečevi sa Rumunijom i Litvanijom.

"Spremamo se kao za svaku drugu utakmicu i želimo da taj nivo priprema podignemo na stručni momenat. To smo radili do sada, a radimo i u pripremi utakmice sa Srbijom, ne odstupamo od svog stila igra. Imamo dodatni motiv što igramo protiv reprezentacije koja je bila učesnik posljednjeg Svjetskog prvenstva - ništa mimo toga posebno ne bih izdvojio, a što nije bilo vezano za neke prethodne utakmice koje su imale takmičarski karakter", objasnio je Tumbaković.

Crna Gora i Srbija izjednačene su na vrhu grupi 4 Lige C sa po četiri boda, ali nisu jedine u trci za prvo mjesto - Rumunija ima dva boda i lakšu utakmicu sa Litvanijom u Viljnusu.

Tumbaković nije otkrio tim, to nikada ne radi, mada sa Jovetićem, Marušićem i Vešovićem ima mnogo više opcija nego u septembru, prije svega u ofanzivi.

Da li će Crna Gora napasti Srbiju - Tumba je ponudio odgovor iz dva ugla: "Želimo da idemo naprijed, zahvaljujući jezgru igrača koji su u timu pokušavamo da zadržimo taj rast, iako nema ponekad standardnih. Da li ćemo igrati napadački - nećemo da odstupamo od naše igre. A da li ćemo uspjeti u tome - ne zavisi samo od nas."

Koncepcija, taktika, staje u jednu Tumbakovićevu rečenicu: "Pokušaćemo da obradujemo navijače, da ih zadovoljimo", zaključio je Tumbaković.

Šta je epilog, znaće se večeras oko 22.40, kada sudija Đanluka Roki odsvira kraj meča koji se čekao 12 godina...

Mediji su stvorili priču o negativnoj atmosferi u timu Srbije

Srbija bez Matića, Kolarova i Ljajića, Crna Gora bez Savića...

"Matić i Kolarov su sjajni igrači, koji imaju poseban doprinos. Jeste hendikep, ali igrači koji ih zamijene uvijek donesu nešto novo, mladost, energiju. Srbija ima izbor igrača, koji mogu da donesu kvalitet, možda ne toliki, ali dovoljan. Mnogo veći hendikep je nama što ne igra Savić, ili da, ne daj Bože, ne igra Jovetić", kazao je Tumbaković.

Crnogorski selektor smatra da su mediji “stvorili” priču o negativnoj atmosferi u nacionalnom timu... "Od prvog dana uvijek gledamo samo nas, pokušavamo da stvorimo atmosferu. Više puta sam rekao da atmosfera u timu, oko tima, utiče na krajnji rezulat. Imamo to, a kakva je u Srbiji - atmosfera je medijski eksponirana, a da li je to tačno? Čini mi se da nije."

Krstajić je uporan i vrijedan, ima sportsku inteligenciju

Ljubiša Tumbaković je u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri četiri godine sarađivao sa Mladenom Krstajićem, selektorom Srbije.

Tumba je bio prvi Krstajićev trener u Partizanu.

"Krstajića sam trenirao četiri godine i na cijeli njegov razvojni put kao fudbalera dijelom sam i ja uticao. Došao je kao neko što je šest mjeseci radio samo da bi ušao u prvi tim. To je kasnije rezultiralo sjanom fudbalskom karijerom. Uporan je i vrijedan, ima sportsku inteligenciju, kao čovjek lako je raditi sa njim. Nastavio je drugim putem i on je jako kvalitetan u poslu kojim se bavi. Sad je selektor, moj kolega, sjajan je čovjek, a očekujem od njega da postane sjajan trener", rekao je Tumbaković.

Bonus video: