Adam Marušić igra za Crnu Goru?

Marušić, koji je prije 22 godine rođen u Beogradu, ove sezone je postigao pet golova za četvrtoplasirani tim belgijskog šampionata
51 pregleda 37 komentar(a)
Adam Marušić, Foto: Kvk.be
Adam Marušić, Foto: Kvk.be
Ažurirano: 21.02.2015. 11:17h

Adam Marušić, 22-godišnji krilni vezista belgijskog Kortrajka, mogao bi da bude novi reprezentavac Crne Gore, saznaju „Vijesti”.

Igrač koji je rođen u Beogradu 17. oktobra 1992. godine ponikao je u mlađim kategorijama Partizana, da bi u seniorskoj konkurenciji četiri sezone nosio dres Voždovca - od 2010. do 2014.

Ljeta 2007. godine prešao je u Kortrajk u transferu vrijednom 450 hiljada eura, kako piše na sajtu „Transfermarkt”. Tamo se priključio još jednom crnogorskom reprezentativcu, Žarku Tomaševiću, koji od 2013. nosi dres Kortrajka.

Marušić je ove sezone eksplodirao u belgijskoj Župile ligi. Odmah je postao standardan prvotimac i u dosadašnjih 26 kola odigrao je 22 meča i postigao pet golova. Jedan je od najzaslužnijih za sjajnu sezonu Kortrajka, koji je trenutno četvrti na tabeli elitnog belgijskog šampionata, iza Klub Briža, Anderlehta i Genta, a ispred Standarda i Genka.

Marušićeva cijena na tržištu u međuvremenu je po „transfermarktu” dostigla milion eura.

Talentovani vezista je od jesenas na radaru stručnog štaba crnogorske reprezentacije. Krajem prošle godine uživo ga je gledao asistent u stručnom štabu Anto Drobnjak, da bi se nedavno u njegove kvalitete uvjerio i selektor Branko Brnović lično, koji je putovao u Belgiju da ga gleda zajedno sa trenerom golmana reprezentacije Dragojem Lekovićem.

Marušić je posebno interesantan zbog toga što pokriva poziciju desnog veznog fudbalera, odnosno desnog krila, koja je u Brnovićevoj 4-4-2 formaciji posebno deficitarna.

To mjesto u timu u prošlim kvalifikacijama uglavnom je pokrivao Kasalica, koji više ne dobija poziv, zatim Bećiraj, da bi u posljednjem kvalifikacionom meču protiv Švedske u veznom redu kraj desne aut linije zaigrao Vladimir Jovović.

Marušić bi mogao da pojača konkurenciju u veznom redu, ali i da bude igrač za budućnost - tek su mu, naime, 22 godine...

Po video-snimcima sa mečeva Kortrijka vidi se da je Marušić izuzetno opasan iz drugog plana - zbog brzine i dobrog šuta često dolazi u situaciju da postigne gol. Visok je 185 centimetara.

Ukoliko se sredi papirologija, Marušić bi mogao da se nađe na spisku Branka Brnovića već za utakmicu sa Rusima 27. marta u Podgorici.

Nije poznato da li zadovoljava Fifin uslov da su mu baba i djed - po ocu lii majci - rođeni u Crnoj Gori, ali u njegovom slučaju moglo bi da važi drugo pravilo. Marušić, naime, do sada nije nosio dres Srbije, čak ni u mlađim kategorijama.

Rođen je 1992. godine u državi koja se zvala SR Jugoslavija, a koju su sačinjavali Srbija i Crna Gora. Zato bi trebalo da ima pravo izbora...

Škuletić bira Srbiju, na redu je Saveljić

Novo veliko pojačanje moskovske Lokomotive, Danilovgrađanin Petar Škuletić, najvjerovatnije će dobiti poziv selektora Srbije Radovana Ćurčića za meč sa Portugalom 29. marta, čime bi otpala mogućnost da zaigra za Crnu Goru.

Ćurčić je prije nekoliko dana kazao da će putovati u Moskvu da gleda fudbalera koji je oktobra prošle godine izjavio da „želi da igra za Srbiju”.

Škuletićeva ispovijest tada je iznenadila ljude iz Fudbalskog saveza Crne Gore i selektora Branka Brnovića, koji su samo nekoliko dana prije toga, kako saznajemo, imali Škuletićevo obećanje da će zaigrati za Crnu Goru.

Kako Škuletić najvjerovatnije otpada, Crna Gora bi u perspektivi mogla da dobije novog fudbalera u odbrani.

Esteban Saveljić, 23-godišnji vezista argentinskog Rasinga Aveljanede je, kako smo već pisali, izrazio je želju da igra za Crnu Goru.

Bonus video: