Gradonačelnik Rima: Fejnord ili Holandija da plate štetu

95 pregleda 4 komentar(a)
Roma - Fejnord, Foto: Beta-AP
Roma - Fejnord, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.02.2015. 13:33h

Gradonačelnik Rima Ignacio Marino pozvao je danas fudbalski klub Fejnord ili Holandiju da plate štetu koju su u gradu napravili navijači tog kluba uoči utakmice s Romom u Ligi Evropa.

Navijači Fejnorda su juče i prekjuče tokom cijelog dana pravili nerede u Rimu, a najviše štete nanijeli su na Španskom trgu, na kome su se sukobili sa policijom, uništavali fontane, bacali flaše i kamenice na zgrade prodavnice i kafiće.

"Onaj ko nešto lomi i uništava to mora i da plati. Neko mora da preuzme odgovornost, ili klub (Fejnord) ili Holandija", rekao je Marini za televiziju RAI.

Tokom nereda povrijeđeno je nekoliko policajaca, a holandski mediji danas su prenijeli da su u Rimu uhapšene 23 osobe, a da je njih 19 optuženo za nerede.

Holandska ambasada u Rimu saopštila je da "nasilju nema mjesta u fudbalu" i da će sarađivati sa italijanskim vlastima kako bi se pronašli i kaznili izgrednici.

Holandska vlada osudila divljanje navijača Fejnorda

Holandska vlada osudila je danas divljanje navijača Fejenorda koji su u četvrtak uveče uoči meča Lige Evrope protiv Rome u neredima oštetili čuveni Španski trg u Rimu.

Poslije sukoba nekoliko stotina navijača roterdamskog kluba sa policijom, čuveni rimski trg izgledao je kao ratno poprište.

Holandska vlada je izdala saopštenje u kojem navodi da će pružiti punu podršku kako bi se kaznili huligani.

Navijači Fejenorda, od kojih su neki bili u stanju teškog pijanstva, bacali su dimne bombe i druge čvrste predmete na policiju.

"Fudbal treba da bude svečanost i tu nema mjesta nasilju. Italijanske vlasti mogu da računaju na punu saradnju i podršku Holandije kako bi se krivci kaznili", saopštila je holandska ambasada u Rimu na svojoj Fejsbuk stranici.

Holandski mediji su prenijeli da su navijači bacali pivske flaše i petarde na trg, oštetivši 400 godina staru Barkaća fontanu, koja je u septembru otvorena poslije deset mjeseci restauracije, uz troškove od oko 200.000 eura.

Prva utakmica šesnaestine finala Lige Evrope između Rome i Fejenorda završena je neriješeno - 1:1.

Bonus video: