„Dječaci” spremaju šampionsku feštu?

Pred dolazak Pari Sen Žermena u grad na obali Rone, uz formu, uzda se i u tradiciju - u posljednjih 10 godina, u mečevima šampionata „sveci” su samo jednom pobjedili na „Žerlanu”
0 komentar(a)
Lion, Foto: Olweb.fr
Lion, Foto: Olweb.fr
Ažurirano: 08.02.2015. 07:49h

Novac (p)okreće planetu, to smo odavno apsolvirali. Ne nužno i fudbalsku. U suprotnom, trka za titulu francuskog šampiona bila bi riješena i prije prvog pređenog kruga.

Jer, Pari Sen Žermen, klub iz Grada svjetlosti, bogatstvom je za svjetlosnu godinu ispred rivala.

Crpeći imetak iz duboke kase svojih gazda, šeika iz vladajuće katarske porodice Al Tani, „sveci” godišnje računaju na 490 miliona eura, tačno polovinu budžeta preostalih 19 klubova francuske elite!

Daleko od toga da je lider Lion siromašan, ali u poređenju sa PSŽ-om njegovih 115 miliona eura djeluje kao sitniš.

Fudbalski teren je, ipak, majstorsko rešeto - večerašnji duel na „Žerlanu”, sudar fudbalskih antipoda, potrošača i proizvođača, rasipnika i štedljivaca, potpuno je otvoren.

Dječaci iz Ulice Žana Žorea

Početkom septembra, nakon ispadanja u kvalifikacijama Lige Evrope od skromne rumunske Astre, i tri poraza u prvenstvu u prva četiri kola, djelovalo je da „dječaci” (na lokalnom dijalektu provansalskog jezika „Les Gones”) još imaju mliječne zube i da ne mogu ozbiljnije da grizu.

Ošamućen, najtrofejniji francuski klub u posljednje četiri decenije (sedam titula osvojenih u zlatnoj eri 2001-2008), brzo se pridigao.

Od tada, sastav koji bira Iber Furnije, nekadašnji igrač tima sa „Žerlana”, u narednih 19 mečeva osvojio je 46 bodova, da bi sredinom januara od Marseja preuzeo lidersku palicu.

Ništa neobično, reklo bi se, dok se ne zaviri u biografije prvotimaca - njih četrnaestorica ponikli su u omladinskoj školi, od čega su jedanaestorica mlađi od 23 godine!

Fenomen jedinstven u Ligama petice. Poređenja radi, u Pari Sen Žermenu samo su trojica članova prve ekipe od starta karijere na „Parku prinčeva”, a zajedno su ove sezone sakupili mršavih 810 minuta u šampionatu.

"Ovdje postoji pravi kult kluba", objašnjava kapiten „dječaka” Maksim Gonalon, koji je u klub sa Žerlana došao 1999. kao desetogodišnjak.

"Svi treneri mlađih kategorija su bivši igrači Liona i oni usađuju mladima ljubav prema klubu i pobjednički mentalitet".

Nužda je majka inventivnosti. Kada je početkom decenije „spiritus movens”, predsjednik i vlasnik Liona Žan Mišel Ola shvatio da ne može da izdrži finansijsko rvanje sa ojačalim takmacima, prilagodio se okolnostima i preobrazio aktivnost na fudbalskom tržištu.

Od januara 2011. godine, klub iz ulice Žana Žorea (vođe francuskih socijalista u periodu prije Prvog svjetskog rata) na pojačanja je potrošio skromnih 20 miliona eura, a od prodaje zaradio 78 miliona, i jedini je iz velike francuske četvorke poslovao u plusu.

U istom periodu, PSŽ je za dovođenje fudbalera izdvojio vrtoglavih 442 miliona eura, a novac nije žalio ni Monako (262), pa ni Marsej (82).

"Za nas nije toliko važno da osvojimo titulu", rekao je nedavno Ola, koji je na čelu Liona od 1987. godine, kada je klub obitavao u Drugoj ligi.

"Neuporedivo bitnije je da se nakon tri godine ponovo plasiramo u Ligu šampiona. U tom slučaju, mogli bismo da zadržimo naše najbolje igrače".

U prvom redu, Ola misli na 23-godišnjeg Aleksandra Lakazeta, sa 21 golom najboljeg strijelca francuskog šampionata, čiju cijenu specijalizovani internet sajt Transfermarkt procjenjuje na 17 miliona eura, ali je sigurno makar dvostruko veća.

Sa osam cifara piše se i tržišna vrijednost kapitena Gonalona, dok su u bilježnicama skauta najvećih evropskih klubova poodavno i Nabil Fekir, Klemen Grenije, Samjuel Umtiti, golman Antoni Lopes... Svi ponikli u Lionu i svi mlađi od 25 godina!

Slatka navika

Sa dva boda prednosti u odnosu na najbliže pratioce Marsej (48 i meč više) i PSŽ (47), Lion (49) je u posljednjih osam kola upisao sedam pobjeda i remi.

Pred dolazak Pari Sen Žermena u grad na obali Rone, uz formu, uzda se i u tradiciju - u posljednjih 10 godina, u mečevima šampionata „sveci” su samo jednom pobjedili na „Žerlanu”.

Ipak, tamne zavjese nad Lionom navukao je zdravstveni status igrača - zbog povreda, Ibrahimoviću i drugovima neće se suprotstaviti Lakazet i Milan Biševac.

A PSŽ? I pored razmaženosti najvećih zvijezda, samovolje Zlatana Ibrahimovića u svlačionici, promjenljivih igara u prvenstvu i najave skorašnje smjene Lorana Blana, dvostruki uzastopni šampion na vrijeme je uhvatio voz za titulu.

- Meč na „Žerlanu” neće odlučiti šampionat, ali je veoma važan zbog odbrane titule - stav je lijevog beka Makvela.

„Žerlan” duže čeka titulu - još od 2008. godine. Da li su „dječaci” spremni da skinu oreol sa glave „svetaca“?

Bonus video: