Del Pjero: Malo je falilo da zaigram u Milanu

1 komentar(a)
Del Pjero, Foto: Reuters
Del Pjero, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 14:45h

Legendarni napadač Juventusa Alesandro Del Pjero u dva navrata mogao da postane član Milana. Prvi put, 1992. godine, se, međutim, nije pitao on, drugi put, 2010. je jedan od najboljih italijanskih fudbalera svih vremena odbio javni poziv Silvija Berluskonija da dođe u Milan.

"Te 1992. godine sportski direktor Parme Agradi je tražio mnogo novca, pa sam otišao u Juventus. Ali, Berluskoniju mogu sada da poručim da sam slobodan igrač, pa ako me i dalje želi...Šalim se, drago mi je što me on poštuje. Za fudbal i Milan, Berluskoni je bio veoma važan. Birao je prave osobe i sa svojim saradnicima je prenio inovativni mentalitet", rekao je Del Pjero u intervjuu za Gazetu delo sport.

Juventus i Milan sjutra veče u Torinu igraju derbi 22. kola Serije A. Juve je lider na tabeli sa 50 bodova, sedam više od drugoplasirane Rome. Milan je osmi, sa čak 21 bodom manje od šampiona.

"Uvijek su to bili veliki dueli, poput onih teniskih između Federera i Nadala. Uvijek je postojala želja za pobjedom, ali uz veliko poštovanje. Moja procjena je da će Juventus pobijediti sa 2:1", rekao je Del Pjero.

Del Pjero, koji je u Juventus stigao 1993. godine, sjeća se svog prvog derbija sa Milanom.

"Bilo je to 1994. godine. Zagrijavao sam se sa saigračima, bio maksimalno skoncentrisan, jer sam bio u prvom timu sa 19 godina. U jednom trenutku sam čuo da me neko zove "Ale, Ale, trči, dođi ovamo". Nije mi bilo jasno šta se dešava. "Na telefonu je Anjeli, tebe traži". Uz čuđenje sam uzeo telefonsku slušalicu, i Anjeli mi kaže "Dobar dan Del Pjero, jeste li dobro? Želio sam samo da vidim kako ste, da vas pozdravim i poželi sreću na utakmici". Tu smo utakmicu izgubili 1:0, gol je postigao Eranio. Ali, taj dan mi je ostao u posebnom sjećanju", priča Del Pjero.

Mnogo asova je obilježilo mečeve dva tima - sa jedne strane Platini, Bađo, Vijali, Zidan, naravno Del Pjero...Sa druge, Van Basten, Gulit, Ševčenko, Ronaldinjo, Maldini...Na pitanje ko je imao veće zvijezde, Del Pjero odgovara:

"Kako da to odlučim?! Tu su igrači za svačiji ukus. Jedno je sigurno, volio bih da sam imao mogućnost da igram sa nekim od asova Milana. Srećom to sam uradio sa nekima u reprezentaciji. Bilo bi lijepo da sam u napadu igrao zajedno sa Van Bastenom, zbog njegove klase i načina na koji je interpretirao ulogu napadača", ističe Del Pjero.

Za Milan u eri Ariga Sakija ima posebno poštovanje. Kada je Milan osvojio prvu Ligu šampiona, Del Pjero je imao 15 godina...

"Taj Milan je bio primjer za sve klubove. Svi smo znali da je taj Milan promijenio dotadašnji način shvatanja fudbala. Sakijev Milan je bio izuzetno organizovan, linije tima su bile jako blizu. Trojica Holanđana (Van Basten, Gulit, Rajkard) u odnosu na druge igrače su izgledali kao odrasle osobe naspram djece", istakao je Del Pjero.

Alegri: Borba za titulu još nije gotova

Trener Juventusa Masimilijano Alegri upozorava da borba za šampionsku titulu u Seriji A još nije završena, uprkos bodovnoj prednosti negove ekipe.

"Da li smo već osvojili skudeto? Nema šanse. Ima još mnogo da se igra, a Roma nas žestoko juri", rekao je Alegri.

"Protiv Milana ćemo morati da pokažemo sve što znamo ako želimo da ostvarimo povoljan rezultat. Milan je imao malo problema u januaru, ali je igrao dobro u decembru, pobijedio je Napoli i odigrao neriješeno sa Romom. U januarskom prelaznom roku su doveli četvoricu dobrih igrača", rekao je Alegri.

Alegri je ocenio da će trener Milana Filipo Inzagi imati dugu i uspješnu karijeru.

"Inzagi ima sve prave osobine uspješnog trenera", rekao je Alegri.

Bonus video: