Jo-Jo već traži novi klub za ljeto

„Nije tragedija što nije licenciran za Ligu šampiona, ali jeste poruka da njegova budućnost nije u Sitiju”, kaže Željko Petrović
58 pregleda 15 komentar(a)
Jovetić, Foto: Reuters
Jovetić, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 10:01h

Odluka trenera Mančester sitija Manuela Pelegrinija da precrta Stevana Jovetića iz predstojećih utakmica nokaut faze Lige šampiona mogla bi crnogorskom napadaču da pomogne da bude zreliji i jači u nastavku karijere, pod uslovom da izvuče dobre pouke, smatra trener Željko Petrović.

"Nije tragedija što ga nema na spisku licenciranih igrača za Ligu šampiona, jer postoji varijanta da Siti odigra samo dvije utakmice protiv Barselone, a ja mislim da će se ta varijanta i ostvariti. Kažem, nije tragedija, ali jeste poruka koju Stevan mora da primi na pravi način i izvuče pouke iz nje", kaže za "Vijesti" Petrović, koji je radio u Premijer ligi, kao pomoćni trener Vest Hema.

A poruka glasi: Jovetić treba da potraži klub u kojem će biti standardan, u kojem će se igra vrtjeti oko njega, jer i dalje posjeduje sve kvalitete da bude zvijezda.

"Stevan i ljudi koji se brinu o njegovoj karijeri moraju dobro da razmisle o narednom klubu. To treba da bude tim u kojem će biti standardan prvotimac, u kojem će se vrtjeti igra oko njega. Pelegrinijeva odluka nije promijenila moje mišljenje o Jovetiću - i dalje je u pitanju sjajan fudbaler koji može da igra na dvije pozicije, fizički izuzetno pripremljen, zreo kao ličnost, a uz to i dalje mlad. Nadam se da će mu ova situacija pomoći da konačno napravi odlučujući korak u karijeri, da iz velikog talenta preraste u igrača koji diktira dešavanja na terenu, kao što su nekada bili Savićević ili Mijatović", kaže Petrović, koji ne smatra da je Jovetić pogriješio kada je prije godinu i po prešao iz Fiorentine u Siti.

"Pojavio se klub koji je želio da ga plati i malo bi fudbalera odbilo takvu ponudu. Stevan, međutim, nije imao sreće. Pratile su ga povrede, posebno u momentu kada su bili povrijeđeni ostali napadači i kada su sve oči bile uprte u njega. Sve te negativne stvari kao da su povlačile jedna drugu.

Pelegrinijevu odluku da prije Jovetića licencira fudbalera koji još nije odradio trening sa timom - Vilfreda Bonija - Petrović je opisao „nepisanim pravilom” po kojem funkcionišu veliki klubovi.

"Boni je kupljen nedavno, i to veoma skupo - skoro 30 miliona eura. Lakše im je bilo da kažu Jovetiću, koji je tu dvije godine, da ne računaju na njega, nego fudbaleru kojem su vjerovatno prilikom kupovine obećali da će biti „broj jedan”, kao što obećavaju svakom koga dovode.

Jovetiću, kaže Petrović, neće biti lako da pronađe novi klub.

"On i dalje vrijedi puno - skoro 30 miliona, i malo je klubova koji imaju toliko da plate. Pisalo se da ga traži Juventus i još neki klubovi u januaru, ali ja sam u menadžerske priče odavno prestao da vjerujem.

Jednostavno, treba da se pojavi neko ko je spreman da plati 30 miliona. Vjerujem da će se naći, jer Stevan je igrač koji makar još pet godina može da igra na vrhunskom nivou", ističe Željko Petrović.

Trener Sitija Manuel Pelegrini nije licencirao Stevana Jovetića za mečeve nokaut faze Lige šampiona, jer je šampionu Engleske zbog kršenja pravila finansijskoj fer-pleja dozvoljeno da prijavi samo 21 igrača, od čega petorica moraju da budu domaći fudbaleri.

Siti u osmini finala igra sa Barselonom 24. februara i 18. marta.

Ovo mu se u Bajernu ne bi desilo, Roma je idealan klub za njega

Da je Stevan Jovetić u klubu poput Bajerna, nikada mu se ne bi desilo da ga otpišu za utakmice Lige šampiona, mišljenje je Željka Petrovića.

"To su drugačiji klubovi, drugačije sredine, sasvim drugačija fudbalska kultura. U Bajernu na svoje fudbalere gledaju na potpuno drugačiji način, poštuju ih mnogo više. To je sredina u kojoj se treneri rijetko mijenjaju, a kada neki trener traje duže, on više vjeruje svojim igračima. Iako je Bajern bolji tim, sa boljim fudbalerima od Mančester sitija, Jovetić u Minhenu ovo sigurno ne bi dočekao. Ako mu se ukaže šansa da pređe u Bajern, mislim da ne treba da se razmišlja, iako je konkurencija velika", smatra Petrović.

Nije Bajern, međutim, jedini u Evropi...

"Ne bih da ja nešto namećem, ali u ovom momentu vidim Romu kao idealan klub za Stevana Jovetića. Mogao bi da naslijedi Franćeska Totija, jer može da igra na istoj poziciji kao on, ima i slične karakteristike. Čak je i sam Toti rekao da vidi Jovetića kao svog nasljednika. To je i klub i grad u kojem Stevan može da bude zvijezda na terenu i iskaže sav potencijal", zaključio je Petrović.

Bonus video: