Juriš na baraž u novom sistemu kvalifikacija

50 pregleda 0 komentar(a)
Luka Đorđević, Foto: Savo Prelević
Luka Đorđević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2015. 13:25h

Mlada reprezentacija Crne Gore sjutra će dobiti rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine, koje se održava u Poljskoj.

Sa novim selektorom - Mojašem Radonjićem, i promijenjenim - za nijansu lakšim sistemom kvalifikacija, "mladi sokoli" će pokušati da se plasiraju u baraž za Evropsko prvenstvo, koji im je prošle godine volšebno izmakao u posljednja dva kola.

Uefa je, naime, odlučila da broj reprezentacija koje će igrati na završnom turniru proširi sa osam na 12. Pobjednici devet grupa automatski će se plasirati na EURO, gdje ih već čeka domaćin Poljska, dok će se četiri najbolje drugoplasirane ekipe kroz baraž boriti za dva preostala mjesta.

Po prethodnom sistemu kvalifikacija svi su igrali baraž - pobjednici grupa i četiri najbolja drugoplasirana tima.

Crna Gora čeka žrijeb iz povoljnog - trećeg šešira, i to zahvaljujući domaćinu Poljskoj koja neće učestvovati u kvalifikacijama. Da je i Poljska bila u bubnju, izabranici Mojaša Radonjića bili bi u četvrtom šeširu.

"Čekamo rivale, nemamo neke posebne želje. Ovo su nove generacije fudbalera svih selekcija i teško je suditi o kvalitetu timova na osnovu prethodnih generacija. U svakom slučaju, u prva dva šešira su obično dobre reprezentacije, iza kojih stoje jaki i stabilni savezi", kazao je Mojaš Radonjić, koji je već stigao u Nion.

Biće izvučeno sedam grupa po šest i dvije grupe po pet reprezentacija.

"Jedine želje su nam da izbjegnemo dugačka putovanja, recimo Kazahstan ili Azerbejdžan, jer bismo u tom slučaju više vremena proveli na putovanju nego u pripremi same utakmice. Bilo bi super, takođe, kada bismo izvukli grupu u kojoj je manje, pet timova. U tom slučaju ostalo bi nam više termina da se uigramo kroz prijateljske utakmice", ističe Radonjić.

Tek kada kada vidi imena rivala u grupi, Radonjić će moći da kaže nešto konkretnije o ambicijama. Mada će i tada teško moći bilo šta da se predvidi.

"Još važnije od protivnika u grupi je da naši fudbaleri budu zdravi i da igraju u svojim klubovima. Želim da formiram kompaktnu cjelinu, ekipu koja će moći da se nosi sa svim rivalima u grupi. Ako bude tako, možda ćemo i dobiti šansu da napravimo iznenađenje", zaključuje Radonjić.

Kroz istoriju, mlada reprezentacija Crne Gore je imala i teže i lakše rivale, ali ni u jednom navratu nije uspjela da napravi završni korak i plasira se bolje od treće pozicije. Najteža je bila grupa koju je ekipa Dušana Vlaisavljevića dobila u prvim kvalifikacijama, 2007. godine, kada je vjerovatno imala i najbolji tim - rivali su bili Engleska, Portugal, Bugarska, Republika Irska... Najlakša grupa, s druge strane, vjerovatno je bila u narednom ciklusu, kada su najjači rivali u grupi bili Švedska i Izrael.

Sastavi šešira

Šešir A: Španija, Engleska, Italija, Njemačka, Francuska, Češka, Portugal, Holandija, Danska

Šešir B: Rusija, Švajcarska, Švedska, Srbija, Izrael, Ukrajina, Slovačka, Rumunija, Belgija

Šešir C: Turska, Slovenija, Austrija, Grčka, Škotska, Hrvatska, Norveška, Jermenija, Crna Gora

Šešir D: Finska, Vels, Mađarska, Island, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Moldavija, Republika Irska, Bjelorusija

Šešir E: Bugarska, Kipar, Makedonija, Litvanija, Azerbejdžan, Kazahstan, Albanija, Letonija, Estonija

Šešir F: Farska Ostrva, Sjeverna Irska, Luksemburg, Malta, San Marino, Andora, Lihtenštajn

Termini odigravanja utakmica:

23.–31. mart 2015.

8.–16. jun 2015.

31. avgust - 8. septembar 2015.

5.–13. oktobar 2015.

9.–17. novembar 2015.

21.–29. mart 2016.

29. avgust – 6. septembar 2016.

3.–11. oktobar 2016.

Bonus video: