Ostrvo opet dominantno, Murinjo zna da "uvali" i rezerve

0 komentar(a)
Andre Širle, Foto: Beta/AP
Andre Širle, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.02.2015. 20:00h

U Evropi je sinoć završen prelazni rok u kojem nije nedostajalo velikih transfera.

Najbolje su, kao po tradiciji, poslovali engleski klubovi, prije svih Čelzi i Mančester siti.

1. Vilfred Boni (Svonsi - Mančester siti): Najveći transfer u zimskom prelaznom roku napravio je Mančester siti dovođenjem Vilfreda Bonija, kojeg je menadžer Manuel Pelegrini okarakterisao kao možda i ključno pojačanje u borbi za titulu sa Čelzijem.

Napadač iz Obale Slonovače (trenutno je na Kupu afričkih nacija) stigao je na “Etihad” za 35 miliona eura iz Svonsija i pojačao konkurenciju u špicu gdje su Serhio Aguero, Edin Džeko i Stevan Jovetić.

2. Huan Kvadrado (Fiorentina - Čelzi): Žoze Murinjo je želio Kolumbijca, ali je pažljivo zavaravao sve tragove da je krilo Fiorentine blizu Londona.

Kada se činilo da je transfer gotov Portugalac je "pogubio" novinare izjavom da nije siguran da li bi se Kvadrado uklopio u sistem Čelzija i da misli da mu nije potreban.

Huan Kvadrado

Samo nekoliko dana kasnije Kvadrado je dogovorio prelazak za 30 miliona, a Čelzi je u Fiorentinu poslao Mohameda Salaha na pozajmicu.

3. Andre Širle (Čelzi - Volfsburg): Čelzi nije samo kupio, već je veoma dobro i prodao. "Plavce" je napustio Andre Širle i pojačao Volfsburg za 29 miliona...

4. Džerdan Šaćiri (Bajern - Inter): Interovo najveće pojačanje od ukupno četiri u januaru svakako je Džerdan Šaćiri.

Švajcarac je nezadovoljan minutažom tražio da napusti Bajern, a Bavarci su mu čak i ispoštovali želju da stigne u Inter na pozajmicu.

Transfer bi trebalo da na kraju iznosi oko 16 miliona... Pored Šaćirija, u Inter su stigli i Lukaš Podolski, Davide Santon i Marcelo Brozović.

Džerdan Šaćiri

"Šaćiri je najzvučnije pojačanje Intera još od dolaska Veslija Snajdera", rekao je italijanski novinar Tankredi Palmeri.

5. Sejdu Dumbija (CSKA - Roma): Roma je dovela dva kvalitetna napadača, ali joj i dalje fali jedan takozvani razbijač koji može najviše da pomogne u italijanskoj ligi kada se protivnik brani s 10 igrača.

Rudi Garsija, ipak, vjeruje da je dobio kvalitet više dolaskom Sejdua Dumbije i Viktora Ibarba.

Dumbija je stigao za oko 15 miliona iz CSKA (Rimljani će ga isplatiti u tri rate), dok je Ibarbo pojačanje iz Kaljarija i na ljeto bi trebalo da bude plaćen oko 12 miliona.

6. Matija Destro (Roma - Milan): Dumbija i Ibarbo su potpisali samo nekoliko dana pošto je "Olimpiko" napustio Matija Destro i pojačao Milan.

I u njegovom slučaju je u pitanju pozajmica s pravom otkupa na ljeto. Ako "rosoneri" odluče da ga kupe moraju da plate 16 miliona "vučici".

7. Fernando Tores (Milan - Atletiko): Fernando Tores je za mnoge napadač čije je vrijeme prošlo, ali nikad se ne zna - možda u svom Atletiku oživi karijeru.

Ninjo se vratio u Madrid u trampi po kojoj je Alesio Ćerći otišao u Milan, a drugi mandat na "Kalderonu" je obećavajući.

Fernando Tores

Dao je tri gola protiv Real Madrida i Barselone u Kupu kralja, dovoljno da ubijedi navijače da nije zaboravio da daje golove.

8. Matija Nastasić (Mančester siti - Šalke): Nije dobijao šansu u Mančester sitiju i odlazak je bio neminovan. Nova destinacija za mladog Srbina je Gelzenkirhen - pozajmljen je Šalkeu do kraja sezone.

9. Martin Edegord (Stromsgodset - Real Madrid): Norveško čudo od djeteta, 16-godišnji Martin Edegord, stigao je u Real i to za mjesečnu platu od čak 105 hiljada eura. Edegord neće odmah igrati za seniorski tim, već je registrovan za Real Madrid B.

Martin Edegord

10. Enco Peres (Benfika - Valensija): Argentinac je stigao u Valensiju iz Benfike, a njegovim dolaskom se samo potvrdilo da "slijepi miševi" imaju velike planove u budućnosti pod komandom novog vlasnika - biznismena iz Singapura Petera Lima.

Bonus video: