Savjet Evrope pozvao Fifu da ponovi glasanje za SP 2022.

0 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2015. 17:56h

Savjet Evrope pozvao je Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da zbog sumnji u korupciju ponovi glasanje za domaćina Mundijala 2022, koje je 2010. dodijeljeno Kataru.

"FIFA ne može da izbjegne obavezu da održi nove izbore za domaćina Mundijala", zaključak je rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE).

Član Evropskog parlamenta iz britanske laburističke stranke Majkl Konarti, koji je pripremio rezoluciju, optužio je FIFA za "farsu".

On je naglasio da se konsultovao sa dokumetima koje je pribavio "Tajms", kojim se dokazuje da je Kataranin Mohamed Bin Hamam (ranije je bio predsjednik Azijske fudbalske konfederacije) platio veliku sumu novca kako bi dobio podršku afričkih zemalja za izbor Katara za domaćina Mundijala.

Savjet Evrope ovim izvještajem takođe poziva Katar da preduzme sve neophodne mjere kako bi se poboljšali uslovi rada inostranih sezonskih radnika koji su u toj zemlji angažovani na izgradnji stadiona za potrebe SP.

Tekst rezolucije biće podnijet na redovnoj sjednici Savjeta Evrope u aprilu, na kojem će učestvovati više od 300 parlamentaraca iz 47 evropskih zemalja.

Tekst rezolucije Savjeta Evrope - koja je savjetodavna međunarodna organizacija, nije obavezujući, ali svakako može da izvrši značajan politički pritisak na FIFA.

Predsednik Fife Sep Blater ranije je naglasio da bi samo "zemljotres mogao da utiče na promjenu odluke" da Katar bude domaćin.

Bonus video: