Šokovi na Ostrvu: Eliminisani Čelzi i Siti

Kobni za favorite bili su član Čempionšipa Midlzbro i trećeligaš Bredford
1 komentar(a)
Filipe Moraiš, Foto: Reuters
Filipe Moraiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 19:46h

FA kup je još jednom zapalio Englesku i potvrdio da je takmičenje u kojem je apsolutno sve moguće. Zvuči nevjerovatno - u istom danu su eliminisani i Čelzi i Mančester siti, veliki favoriti domaćih takmičenja.

Čelzi je ispao od trećeligaša Bredforda, iako je poslije 38 minuta vodio sa 2:0. Žoze Murinjo je izmijenjao sastav, sve je izgledalo lagano na "Stamfordu", ali je kasnije domaćin dozvolio da do kraja primi čak četiri pogotka (4:2).

Gari Kejhil je doveo "plavce" u vođstvo u 21. minutu, Ramireš je povisio u 38, a onda je počeo senzacionalni preokret.

Džon Stid je smanjio do poluvremena, a od 75. do 94. je Čelzi dozvolio ono što se činilo da ne mogu da mu prirede ni najjači evropski timovi - primio je tri gola.

Izjednačio je Filipe Moraiš u 75, igrač koji je 2004. igrao u prvom meču Murinja na klupi Čelzija. Bilo je to protiv Oksforda u prijateljskom meču... Totalni preokret je donio Andi Halidej, a veliku pobjedu bivšeg premijerligaša ( u sezonama 1999/2000. i 2000/01) potpisao je Mark Jejts.

"Nisam ljut na sebe, jer sam u poluvremenu rekao igračima šta može da se dogodi. Očigledno sam i ja odgovoran zbog ovog poraza, ali je činjenica da se u Engleskoj ovakve stvari dešavaju, i to ne baš rijetko. Međutim, meni do sada nije nikada. Ovo je sva ljepota fudbala - da mnogo bolji tim izgubi. Ni u jednom drugom sportu to nije baš često. U Engleskoj je mentalitet malih klubova specijalan i svaka im čast. Bredford je ispisao istoriju i čestitam mu", rekao je Murinjo.

Čelzi je primio četiri gola od trećeligaša prvi put još od 1958. godine kada ga je srušio Darlington.

Siti je takođe "stradao" na svom terenu - koban za "građane" bio je Midlzbro, član Čempionšipa, čiji je menadžer bivši fudbaler i pomoćni trener Real Madrida Aitor Karanka.

Boro je poveo u 53. preko Patrika Bamforda, a u jeku napada engleskog šampiona i pokušaja da izbori novi meč na "Riversajdu" tačku na plasman gostiju je stavio Španac Kike u 93. minutu.

Stevan Jovetić je bio prvotimac, a igrao je do 67. minuta kada ga je zamijenio Fernandinjo.

Lester je eliminisao Totenhem, Kristal Palas je bio bolji od Sautemptona, dok je Svonsi ispao porazom od Blekburna...

Učinak timova iz Premijer lige u FA kupu je zasada poražavajući, jer su prošla samo tri od ukupno 20. U pitanju su Kristal Palas, VBA i Lester.

Razočarao je i Liverpul, koji je odigrao bez golova protiv Boltona na "Enfildu".

Rezultati

Blekburn - Svonsi 3:1

Birmingem - VBA 1:2

Kardif - Reding 1:2

Čelzi - Bredford 2:4

Derbi - Česterfild 2:0

Mančester siti - Midlzbro 0:2

Preston - Šefild j. 1:1

Sautempton - Kristal Palas 2:3

Sanderlend - Fulam 0:0

Totenhem - Lester 1:2

Liverpul - Bolton 0:0

Nedjelja

Bristol siti - Vest Hem

Aston Vila - Bornmut

Brajton - Arsenal

Ponedjeljak

Ročdejl - Stouk

Petak

Kembridž - Mančester j. 0:0

Bonus video: