Anćeloti najbolji nakon sedam godina

Italijanski trener obilježio je 2014. godinu u izboru Internacionalnog zavoda za istoriju i statistiku, popularnog IFFHS-a, koji svake godine bira najboljeg trenera
0 komentar(a)
Karlo Anćeloti, Foto: Beta/AP
Karlo Anćeloti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.01.2015. 17:27h

Evropski prvak sa Realom Karlo Anćeloti nije najbolji svjetski trener u izboru Fife i "Frans fudbala", ali je sve nadoknadio u jednoj drugoj anketi.

Italijanski trener obilježio je 2014. godinu u izboru Internacionalnog zavoda za istoriju i statistiku, popularnog IFFHS-a, koji svake godine bira najboljeg trenera. Anćeloti se tako vratio na svjetski trenerski tron poslije sedam godina, jer posljednji put bio najbolji po IFFHS-u još 2007. godine, kada je bio evropski prvak sa Milanom.

A da bi bio najbolji na svijetu, Anćeloti je prethodno morao da bude najbolji u svom gradu - Madridu. Italijan je u anketi porazio kolegu sa klupe Atletika Dijega Simeonea, koji je zauzeo drugo mjesto sa 30 poena manje (Anćeloti 169, Simeone 139).

Treće mjesto osvojio je trener Bajerna Pep Gvardiola sa 76 poena, dok je trener Čelzija Žoze Murinjo završio na četvrtom mjestu, ali daleko iza vodeće trojke (15 poena).

IFFHS je vrednovao rezultate koje su treneri svake sedmice bilježili sa svojim klubovima. Zato u konkurenciji nisu bili nacionalni selektori, čak ni svjetski prvak sa Njemačkom Joakim Lev, koji je nedavno dobio trenersku Zlatnu loptu Fife i Frans fudbala.

Prvih deset:

1. Karlo Anćeloti (Real Madrid ) 169 poena

2. Dijego Simeone (Atletiko Madrid) 139

3. Đozep Gvardiola (Bajern) 76

4. Žoze Murinjo (Čelzi) 15

5. Unai Emeri (Sevilja) 11

6. Manuel Pelegrini (Mančester siti) 8

7. Jirgen Klop (Borusija Dortmund) 7

8. Antonio Konte (Juventus) 6

9. Ronald Kuman (Sautempton) 3

10. Rudi Garsija (Roma) 2

Bonus video: