Petica Čelzija u Velsu, Siti na minus pet pred derbi sa Arsenalom

Pobjede u gostima zabilježili i Liverpul i Mančester junajted
57 pregleda 1 komentar(a)
Dijego Kosta, Foto: Reuters
Dijego Kosta, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2015. 19:38h

Lider Čelzi povećeo je prednost u odnosu na Mančester siti na pet bodova i napravio pritisak na Jovetićev tim uoči sjutrašnjeg derbija sa Arsenalom na "Etihadu".

Ekipa Žozea Murinja do vrha je napunila mrežu Svonsija u Velsu - završilo se 5:0, nakon što su Dijego Kosta i Oskar postigli po dva gola u prvom poluvremenu. Širle je u finišu potvrdio pobjedu.

Svonsi je kapitulirao već u 50. sekundi, kada je Oskar precizno pogodio sa ivice šesnaesterca... A kada tim kao što je Čelzi povede tako rano, onda protivnik nema puno šansi. Dijego Kosta se poigravao sa razbijenom odbranom domaćina i sa nova dva gola (ukupno 17 u Premijer ligi) dodatno pobjegao Serhiu Agueru, koji je ostao na 14.

Kosti je kod prvog gola asistirao Sesk Fabregas - bila je to čak 15. asistencija španskog čarobnjaka ove sezone. Fabregas je jedini igrač u istoriji engleskog elitnog fudbala koji je u dvije različite sezone imao po 15 ili više asistencija.

"Utakmica se totalno promijenila nakon samo minut. Naš rani gol je poremetio planove protivnika, promijenio je profil utakmice. Donio nam je stabilnost i samopuzdanje, sve je do kraja išlo onako kako smo zamislili", kazao je trener Čelzija Žoze Murinjo, izrazivši simpatije prema protivničkom menadžeru Gariju Monku.

"Nama, trenerima, nekada se dogodi da utakmica od starta izmakne kontroli. Onda ne ide šta god pokušate. Razumijem njegovu frustraciju i jedina stvar koju mogu da mu kažem jeste da je bolje izgubiti jednom 5:0, nego pet puta 1:0".

Bio je to najubjedljiviji poraz Svonsija ove sezone. Čelzi je, s druge strane, prethodni put postigao četiri gola u prvom poluvremenu marta prošle sezone kod kuće protiv Arsenala (6:0).

Mančester junajted i Liverpul zabilježili su pobjede u gostima, a pamtiće se i veliki preokret Kristal Palasa (od 0:2 do 3:2) na gostovanju Barnliju.

"Komplimenti za moje fudbalere, uvijek je teško protiv Aston Vile. Postigli smo gol na vrijeme, u pojedinim momentima meča smo se branili dobro, bili smo opasni i iz kontranapada", kazao je trener Liverpula Brendan Rodžers nakon trijumfa sa potpisom Borinija i Lamberta.

Bila je to treća vezana pobjeda "redsa" u gostima.

A Mančester junajted je prekinuo seriju od tri uzastopna remija na strani, pobjedom u Londonu protiv Kvins Parka.

Felaini u 58. minutu i mladi Vilson u sudijskoj nadoknadi donijeli su Van Galu bodove i povećali pritisak na trenera domaćih Harija Rednapa.

"Ja pod pritiskom? Jedan novinar je napisao da ću dobiti otkaz i to sada svi ponavljaju kao papagaji. Nedavno sam razgovarao sa vlasnikom kluba i sve o čemu smo pričali bilo je dovođenje jednog napadača u zimskom prelaznom roku", istakao je Rednap.

Totenhem je golom Kristijana Eriksena dva minuta prije kraja slomio otpor Sanderlenda i proslavio vrijednu pobjedu. Ekipa Maurisija Poketina je ove sezone osvojila čak 10 bodova zahvaljujući pogocima nakon 88. minuta.

"Plasman u Ligu šampiona? Hajde da pričamo o narednoj utakmici", izjavio je Poketino.

Rezultati:

Aston Vila - Liverpul 0:2

Borini 24, Lambert 79.

Barnli - Kristal Palas 2:3

Mi 12, Ings 16. - Gejl 28, 87, Pančon 48.

Lester - Stouk 0:1

Krkić 63.

KPR - Mančester junajted 0:2

Felaini 58, Vilson 90.

Svonsi - Čelzi 0:5

Oskar 1, 36, Dijego Kosta 20, 34, Širle 79.

Totenhem - Sanderlend 2:1

Vertongen 3, Eriksen 88. - Larson 31.

Njukasl - Sautempton 1:2

Gufran 29 - Elija 14, 62.

Nedjelja:

Mančester siti - Arsenal

Vest Hem - Hal

Tabela: Čelzi 52 boda, Mančester siti 47, Sautempton 42, Mančester junajted 40, Totenhem 37, Arsenal 36, Liverpul 35, itd.

Bonus video: