Kubino strašno djetinjstvo: Gledao sam kako mi tata ubija majku!

0 komentar(a)
Blaščikovski, Foto: Beta/AP
Blaščikovski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.01.2015. 14:29h

Šokantna ispovijest Jakuba-Kube Blaščikovskog, jednog od najboljih poljskih fudbalera, trenutno povrijeđenog veziste Borusije Dortmund.

U svojoj autobiografiji koja će biti objavljena u maju, 29-godišnji fudbaler otkriva i najmračnije detalje iz svog djetinjstva.

"Uskoro ću napuniti 30 godina, mislim da imam dosta iskustva iza sebe i da puno toga mogu da kažem. Autobiografija će biti gotova uskoro i u pisanju imam veliku pomoć moje prijateljice i novinarke Malgoržate Domaglike iz Poljske", kazao je Blaščikovski za njemački "Die Vel".

Kuba je imao samo 10 godina kada je bio svjedok strašne tragedije.

"U autobiografiji je sve što sam doživio, pa čak i to kada sam bio svjedok ubistva moje majke, koje je počinio moj otac".

Za ovaj detalj iz odrastanja poljskog fudbalera neki su već znali poslije jednog intervjua koji je Blaščikovski dao uoči Evropskog prvenstva 2012, ali je ovoga puta odlučio da ide još dublje:

"Nije bilo lako, ali to je priča koja se ne zaboravlja i koju nikada neću zaboraviti. Ona je dio mene, dio mog života... Potpuno me je promijenila, bio sam užasnut, uznemiren, ali mislim da mi je ta tragedija ulila dodatnu snagu u odrastanju, životu uopšte. Naučio sam da stvari u životu više ne doživljavam tako tragično. Jer, šta god da se desi, ja sam već iskusio gore od toga".

Blaščikovski, koji je rođen 1985. godine u poljskom gradiću Truskolasiju, otkriva i još neke detalje:

"Nakon te tragedije preselio sam se daleko od svih, godinama nisam imao prijatelje, niko nije dolazio kod mene u kući. Veliku zahvalnost dugujem mojoj baki koja me je praktično podigla, zajedno sa braćom, naravno i mom ujaku Jeržiju Brežeku. On je bio fudbaler, reprezentativac Poljske, on me je oblikovao"...

Danas, 19 godina nakon strašne porodične tragedije, Blaščikovski kaže da je, uprokos svemu - srećan čovjek.

"Igram fudbal na najvećem nivou, bavim se poslom koji najviše volim, i dan-danas doživljam snažne emocije kada istrčim na teren. To je velika strast koja me prati".

Kuba kaže da je i dalje u kontaktu sa svojim drugovima iz škole, da se odnos nije promijenio. Pisao je i o drugim stvarima:

"Kada sam imao 15 godina bio sam jako nizak - svega 155 centimetara. Onda sam naglo izrastao do 175. Možda mi je i to pomoglo da budem fudbaler".

Kuba Blaščikovski je je kapiten reprezentacije Poljske, za koju je odigrao 68 utakmica i za koju je postigao 14 golova, uključujući i jedan protiv Crne Gore, iz penala u remiju 2:2 septembra 2012. pod Goricom.

U dresu Borusije Dortmund osvojio je dvije titule šampiona Njemačke, igrao je i finale Lige šampiona. Uskoro će se vratiti na teren nakon duge pauze zbog povrede koljena.

"Srećan sam što me koljeno više ne boli, srećan sam što ću uskoro opet biti sa sigračima. Nadam se da ću pomoći da svi zajedno prebrodimo krizu", zaključuje Kuba.

Bonus video: