Ronaldu Zlatna lopta, Lev najbolji trener

Ronaldo je dobio 37,66, Mesi 15,76, a Nojer 15,72 procenta glasova selektora, kapitena i novinara u izboru Fife i "Frans fudbala"
7 komentar(a)
Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2015. 19:17h

Prognoze su se obistinile, iznenađenje nije bilo moguće - Kristijano Ronaldo je treći put u karijeri, a drugi zaredom, osvojio Zlatnu loptu u izboru Fife i "Frans fudbala".

Svijet je tako dobio ono što se mjesecima znalo, a Portugalac je slavio ispred "vječitog rivala" Lionela Mesija i golmana Manuela Nojera...

CR7 je u 2014. s Realom osvojio četiri trofeja - Ligu šampiona, Kup kralja, Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo i bio je veliki favorit za novu naggradu. Iznenađenja se na ovakvim ceremonijama teško događaju, pa su Mesi i Nojer ovog puta mogli samo da aplauzom podrže Ronalda, koji je bio najbolji i 2013. i 2008. godine.

"Neopisiv je osjećaj kada osvojite trofej poput ovog. Ono što mogu da kažem u ime svojih saigrača jeste da ćemo da igramo sve bolje koliko god je to moguće. Ponosan sam i na moje Portugalce, jer sam i ove godine osvojio ovo najprestižnije priznanje. Posvećujem ga mom narodu", rekao je Ronaldo.

Naime, jedini čuvar mreže do sada koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača na planeti je Lav Jašin 1963. godine.

A jedini nominovani golman nakon Jašina do sada je bio Nojerov zemljak - Oliver Kan, i to 2002. godine, kada je nagrada otišla u ruke Brazilca Ronalda.

Portugalac Ronaldo je na kraju pobijedio glatko, sa 37,66 odsto glasova. Mesi je imao 15,76, a Nojer 15,72 procenta glasova selektora, kapitena i novinara.

"Bila je ovo sjajna noć za njemački fudbal, pokupili smo mnogo nagrada. Hvala svima koji su glasali za mene i čestitam Kristijanu na pobjedi. Srećan sam što sam se našao u ovom društvu", napisao je Nojer na Tviteru.

Mesi je ostao na četiri Zlatne lopte (u periodu od 2009. do 2012. godine), a golman Bajerna će za mijenjanje istorije morati da sačeka. Naime, jedini čuvar mreže do sada koji je osvojio ovu nagradu je Lav Jašin iz 1963.

Titula prvaka svijeta s Njemačkom donijela je Joakimu Levu veliko priznanje - pobjedu na ceremoniji u Cirihu ispred Karla Anćelotija i Dijega Simeonea.

Lev je, kada se sve sabere, zasluženo trijumfovao, jer je osvojio najvažnije takmičenje u 2014. godini, iako su i Anćeloti (prvak Evrope s Realom Madridom) i Simeone (šampion Španije s Atletikom) imali čemu da se nadaju...

"Osvajanje Mundijala je veći uspjeh nego kada ste najbolji u Ligi šampiona ili domaćim takmičenjima. Zato je Lev zaslužio ovu nagradu, u Brazilu je dokazao da je veliki trener", rekao je legendarni Italijan Dino Zof za italijanske medije neposredno nakon izbora.

Najbolji tim 2014. u izboru FIFA i FIFPro je mnoge iznenadio, a čine ga: Nojer, Filip Lam, David Luiz, Serhio Ramos, Tijago Silva, Toni Kros, Andres Inijesta, Anhel di Marija, Mesi, Arjen Roben i Ronaldo.

Iznenađenja su Luiz i Silva, koji se nisu proslavili s Brazilom na Mundijalu, kao i Inijesta - Barsin masjtor baš i nije imao sezonu za pamćenje ni sa "blaugranom" niti sa Španijom.

Ralf Kelerman iz Volfsburga je izabran za najboljeg trenera u ženskom fudbalu u 2014. u kojoj je njegov tim osvojio Ligu šampiona i Bundes ligu, a Njemica Nadin Kesler je proglašena za najbolju fudbalerku.

Za najljepši gol izabran je pogodak Hamesa Rodrigesa u meču između Kolumbije i Urugvaja u osmini finala Mundijala.

Bonus video: