Vječni grad pod opsadom

Raste tenzija pred rimski derbi, Barselona i Atletiko u reprizi okršaja za titulu prošle sezone
0 komentar(a)
Franćesko Toti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Franćesko Toti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.01.2015. 14:23h

Pred malo koji evropski gradski derbi se stvori euforija kao u najavi duela Rome i Lacija, a pored tradicionalne netrpeljivosti dva kluba, ovog puta tenziju stvara i pogled na tabelu Serije A.

Romu i Lacio, istina, dijeli devet bodova (Roma je drugoplasirana, Lacio na trećem mjestu), ali oba rimska kluba nakon višegodišnje pauze imaju velike ambicije - „vučica” da osvoji titulu koju čeka već 14 godina, a „nebesko-plavi” da se konačno, prvi put od sezone 2007/08, domognu Lige šampiona.

"Mečevi Rome i Lacija nikada nisu bili samo stvar fudbala", rekao je bivši trener Rome Karlo Macone.

Okršaj na „Olimpiku” je zakazan za nedjelju u 15 časova, a Roma u prethodna dva meča nije izgubila od gradskog rivala. U septembru 2013. je bilo 2:0, dok u februaru 2014. nije bilo golova kada je Lacio formalno bio domaćin.

Goreće i Napulj

Roma sada vidi veliku šansu da otme Skudeto Juventusu, jer nakon 17 kola ima samo bod manje od trostrukog uzastopnog šampiona.

"Nije ovaj derbi bitan samo zbog tabele, već i nadmoći u gradu", kazao je Macone.

A nekoliko sati kasnije u nedjelju, goreće i u Napulju, gdje stiže Juve. „Dama” je izgubila prošle sezone u prvenstvu na „San Paolu”, a Napoli je slavio i nedavno u Dohi u Superkupu Italije.

Real se vadi, spektakl u Barseloni

Dva vezana poraza (od Valensije u Primeri i Atletika u Kupu) dokazala su da Real nije svemoćan. Da li je „Bernabeu” zahvatila kriza vidjeće se danas u duelu „merengesa” i Espanjola (16 časova), a pravi derbi se igra u nedjelju veče - Barselona dočekuje Atletiko u reprizi duela koji je odlučio o tituli u posljednjem kolu prošle sezone.

Na Ostrvu se sve svodi na trku udvoje - između Čelzija i Mančester sitija. „Plavci” danas na svom terenu igraju sa Njukaslom, dok „građane” čeka komplikovano gostovanje Evertonu (oba meča počinju u 16 časova).

Kasiljas: Anćeloti bolji od Murinja

Za Ikera Kasiljasa dileme nema - Karlo Anćeloti je bolji trener od Žozea Murinja.

Kada se zna koliko je Kasiljas branio u Realu dok je na klupi bio Murinjo, onda ovakvo mišljenje španskog golmana i nije iznenađenje.

"Anćeloti je bolji! Nisam pričao o Murinju dok je bio tu, kada bih sada to uradio bilo bi kukavički, iako smo nas dvojica imali i uspone i padove kad je profesionalni odnos u pitanju. Ukoliko bismo se sreli, sigurno bih ga pozdravio, ali nisam siguran da li bi mi on uzvratio", rekao je Kasiljas.

Dodao je i da nikada ne bi želio Lionela Mesija u Realu.

"Jaki smo i bez njega. A i Leov dom je Barselona", dodao je iskusni golman madridskog Reala.

Bonus video: