Posljednji tabu fudbalera: Bankrot, uništenje života, prokockani milioni

Majkl Čopra, bivši napadač Kardifa, Ipsviča i Blekpula zbog kockanja je izgubio dva miliona funti i, a kako bi otplatio dugove bio je prisiljen da igra za Ipsvič iako je bio povrijeđen
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2015. 11:28h

Zavisnici o kockanju uništavaju svoje, živote svojih porodica i ljudi koji ih okružuju dok pokušavaju da zarade ovim putem.

Zavisnost fudbalera o ovom poroku takođe je ozbiljan problem iako je mnogi shvataju kao razbacivanje bogataša novcem.

Tim igračima je takođe potrebna pomoć, navodi se u priči SB Nationa koja govori o zavisnosti fudbalera o kockanju.

"Bilo je poslijepodneva kad bih otišao u kladionicu s nekoliko hiljada u džepu i one bi izgorjele. Bio sam pun srama i krivice, mrzio sam samog sebe. Ali već za pet minuta bih pomislio "gdje da odem po novac za novu opkladu?" Znao sam da sve ide u krug bez kontrole, ali ipak sam i dalje to radio", ispričao je Metju Eterington, bivši igrač Totenhema, Vest Hema i Stouka koji je u decembru završio karijeru, a samo je jedan od mnogih fudbalera koji se bore sa zavisnošću o igrama na sreću.

On je priznao da je prokockao 1,5 milioma funti, a u jednom trenutku njegovi su dugovi dostigli 800.000 engleskih novčanica.

Igrao je razne igre, od pokera na internetu do klađenja na trke pasa i konja na internetu i u kladionicama. Zahvaljujući intervenciji njegove porodice, polako se izvlači iz haosa u koji je upao.

Ali Metju nažalost nije jedini fudbaler koji ima ovaj problem.

Bivši igrač Barselone , a sada član Boltona Eidur Gudjonsen upao je u dugove od šest miliona funti.

Majkl Čopra, bivši napadač Kardifa, Ipsviča i Blekpula zbog kockanja je izgubio dva miliona funti i, a kako bi otplatio dugove bio je prisiljen da igra za Ipsvič iako je bio povrijeđen.

Čopra u vrijeme kada je nastupao za Kardif siti, foto: Wikipedia

Pol Merson, bivši igrač Arsenala i Aston Vile, nije se zadovoljio samo kockanjem. Pio je i drogirao se pa ga je sve to koštalo čak sedam miliona funti.

Takođe bivši igrač Arsenala, Keny Sansom je bankrotirao.

Zavisnici o kockanju bili su i Ditmar Haman, Dominic Mateo, Dejvid Bentli kao i Vejn Runi.

Iako godišnje zarađuje devet miliona funti, bankovni račun centralnog beka Čelzija Džona Terija je posljednjih je nekoliko godina stalno u minusu.

I on se kladio i bio zavisan o kocki. Ipak, navodno je shvatio da je to pogubno za njega, te je odlučio prestati sa ovim velikim porokom.

Neki su se na vrijeme uspjeli "da batale" kockanje, neki su bili prisiljeni na to, a neki pak nijesu imali sreće.

Kit Gilespi, bivši igrač Njukasla i Blekburna ponikao u Mančester Junitedu je za 18 godina karijere uspio da izgubi 7 miliona funti.

"To je posljednji tabu fudbalera. U mnoge stvari se mogu uplesti, ali kockanje se ne doživljava toliko pogubnim kao droga i alkohol. U svakoj svlačionici ima velikih kockara. A iznosi koji se troše su enormni. To su momci poput Čopre, Eteringtona, Terija i mene", rekao je Gilespi.

Galerija

Bonus video: