IFFHS: Nojer ponovo najbolji golman na svijetu

0 komentar(a)
Nojer, Foto: REUTERS
Nojer, Foto: REUTERS
Ažurirano: 08.01.2015. 19:46h

Glavno priznanje FIFA i francuskog časopisa "Frans fudbal" - Zlatna lopta, biće uručeno 12. januara u Cirihu, ali je Manuel Nojer već dobio jednu nagradu - golman Bajerna i njemačke reprezentacije drugi put uzastopno proglašen je za najboljeg čuvara mreže na svijetu, u prestižnom izboru Međunarodnog instituta za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS).

Nojer je ubjedljivo trijumfovao ispred Belgijanca Tiba Kurtoe (Atletiko Madrid/Čelzi) i Kostarikanca Kejlora Navasa (Levante/Real Madrid).

Nojer je prošle godine osvojio duplu krunu sa Bajernom i titulu prvaka sveta sa Njemačkom na Mundijalu u Brazilu.

Njegov trijumf je veoma ubjedljiv, s obzirom na to da je u glasanju žirija od 60 stručnjaka širom planete osvojio 216 poena, čak 120 više od drugoplasiranog Kurtoe (96).

Navas je osvojio 46 poena, a u Top 10 nalaze se i Italijan Đanluiđi Bufon (Juventus) sa 26 poena, Čileanac Klaudio Bravo (Sosijedad/Barselona) sa 16, Argentinac Serhio Romero (Monako/Sampdorija) sa 14, Meksikanac Giljermo Očoa (Ajačio/Malaga) sa 13, Petr Čeh (Čelsi) sa četiri i Francuz Ugo Loris (Totenhem) i Nigerijac Vinsen Enejama (Lil) sa po dva poena.

Nojer je u konkurenciji za najboljeg golmana u izboru za tim godine FIFpro, a uz Kristijana Ronalda i Lionela Mesija je u užem izboru kandidata za Zlatnu loptu FIFA i Frans fudbala.

Bonus video: